latinica  ћирилица
05/07/2017 |  07:47 ⇒ 06/07/2017 | 07:44 | Autor: RTRS

NSRS: Poslanici apsolvirali dnevni red 19. redovne sjednice (VIDEO)

U Narodnoj skupštini Srpske sutra je Dan za glasanje. Poslanici će se izjasniti o razmotrenim aktima.
Narodna Skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna Skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

21:21- Komisija za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske predložila je parlamentu Srpske da za člana Regulatorne komisije za električnu energiju BiH iz Srpske na period od pet godina bude izabran Miodrag V. Simović.

Ova komisija je, u okviru tačke izbor i imenovanja, predložila Narodnoj skupštini da članstva u Komisiji za žalbe, na lični zahtjev, bude razriješena Danijela Stefanović.

Skupštini je predloženo i da Ljiljana Grbić bude izabrana za vršioca dužnosti pravobranioca Srpske do izbora pravobranioca.

Komisija za izbor i imenovanja predložila je da za direktora Agencije za bankarstvo Srpske bude izabran Rade Rastoka, a za zamjenika direktora Mladen Kovačević.

Ranko Karapetrović predložen je za člana skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu umjesto Save Minića.

Ovom tačkom apsolviran je dnevni red 19. redovne sjednice Narodne skupštine Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zakazao je dan za glasanje sutra u 10.00 časova.

21:05 - Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović smatra da je projekat podrške zapošljavanju kapitalni, te pohvalio što je podrška usmjerena na podršku zapošljavanja u privredi, a ne javnoj upravi.
Borenović je predložio da u upravnom odboru koji će vršiti nadzor nad realizacijom projekta budu i bar dva poslanika pored predstavnika Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstva finansija, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Zavoda za zapošljavanje.

"Јedan poslanik da se bira iz skupštinske većine, a drugi iz opozicije", predložio je Borenović.

Poslanik SDS-a Igor Ostojić rekao je da su ranija iskustva u sličnim projektima, iako je cilj bio zapošljavnje u privredi, uglavnom bila zapošljavanje u državnom sektoru.

On je naveo da će predložiti zaključak kojim se zadužuje Vlada Srpske da u roku od 60 dana dostavi informaciju o efektima projekata podrške zapošljavnja u proteklih 10 godina.

Ostojić smatra da su dobro određeni prioriteti kada je riječ o zapošljavnju mladih, dugoročno nezaposlenih lica i lica starijih od 40 godina.

20:40 - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je cilj projekta podrške zapošljavanju povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru odabranih ciljnih grupa registrovanih nezaposlenih lica, prije svega mladih, dugoročno nezaposlenih i osoba koje imaju više od 40 godina, te jačanje službi Zavoda za zapošljavanje.
Obrazlažući Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu podrške zapošljavanja, Tegeltija je naveo da je riječ o zaduženju od 21 milion evra, što predstavlja 42 odsto od 50 miliona evra ukupnog zaduženja za BiH.

On je rekao da se sredstva zajma odobravaju Srpskoj pod uslovima roka otplate od 32 godine, period odgode plaćanja od sedam godina, kamatnu stopu koja se obračunava u vrijednosti Euribora uvećanog za varijabilni raspon, te otplatu glavnice polugodišnje - 15. maja i 15. novembra.

Tegeltija je dodao da su sredstva zajma namijenjena za podršku zapošljavanju posredstvom aktivnih mjera zapošljavanja u okviru programa zapošljavanja u privredi /za registrovana nezaposlena lica duže od 12 mjeseci/, podršku zapošljavanju za registrovana nezaposlena lica koja imaju više od 40 godina, te zapošljavanja mladih i podršku sistemu upravljanja, nadzora i komunikacija Zavoda za zapošljavanje.

Planirani rok realizacije projekta je 1. oktobar 2021. godine

20:30 - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da bi sredstva koja bi se uštedjela od smanjenja broja saobraćajnih nezgoda mogla biti iskorišćena za mnoge korisne namjene, poput izgradnje bolnica.
Čubrilović je rekao da je upravljanje bezbjednošću saobraćaja složen proces koji se prati kroz razne grane i institucije, te da je u savremenom svijetu dostigao nivo da je gotovo moguće projektovati kada će neka saobraćajna nesreća i u kojem kapacitetu da se desi.

On je, tokom rasprave o informaciji o sprovođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske za period 2013-2022. godina, za prošlu godinu, istakao da je korisno praviti presjeke sprovođenja strategije, te da je ova informacija korisna i za donošenje mnogih zaključaka.

Čubrilović je napomenuo da je Srpska zajedno sa ostalim zemljama članicama UN prihvatila niz rezolucija o bezbjednosti saobraćaja.

Šef Kluba SNSD-a Radovan Višković rekao je da je prosječna starost vozila u Srpskoj oko 17 godina, a vjerovatno prosječna starost autobusa blizu 25 godina.

On je naveo da je kontrolisano oko 408 autobusa, što je oko 30 odsto registrovanih, te da zabrinjava podatak da su kod 94 autobusa ustanovljene neispravnosti, a najviše na mehanizmima za kočenje.

20:00 - Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš izjavio je da bez podrške Vlade Srpske ne bi bilo nijednog projekta, niti programa za rješavanje problema izbjeglih, među kojima su i povratnici.Čordaš je u završnoj riječi u vezi sa informacijom o ralizaciji zajedničkih projekata rješavanja stambenih pitanja izbjeglih, raseljenih i povratnika naveo da je Vlada Srpske u prošloj godini izdvojila oko 4,2 miliona KM za srpske povratnike na području Federacije BiH /FBiH/, a najveći dio tih sredstava bio je plasiran u Livanjski kanton.On je naveo da u Srpskoj trenutno postoji sedam kolektivnih centara, od kojih je najveći centar u Doboju sa 134 stanara.

Čordaš je rekao da je grad Doboj uradio dosta da bi taj kolektivni centar bio zatvoren, ali da problem predstavlja projektant "koji ne želi da radi svoj posao, ili radi pogrešno".

On je naglasio da će gradnjom 284 stana u Srpskoj biti obuhvaćeni i Srbi izbjegli iz Hrvatske, te istakao da Srpska za potrebe Srba povratnika u FBiH gradi više stotina stanova kreditnim sredstvima Saudijskog fonda i Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Čordaš je naveo da se iz Saudijskog fonda grade stanovi Bošnjacima u Republici Srpskoj, ali da to ne realizuje Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Srpske, već federalno ministarstvo.

Poslanik Koalicije "Domovina" Admir Čavka ukazao je da kod povratnika u Republiku Srpsku ima i slučajeva zloupotrebe imovine, te urađeni stambeni objekat "služi kao vikendica, a onaj kojem je taj objekat renoviran ili urađen živi u Federaciji BiH ili Hrvatskoj".

Samostalni poslanik Ilija Stevančević ukazao je na potrebu većeg doznačavanja sredstava za povratak i održiv povratak na području Livanjskog kantona.

Poslanik Koalicije "Domovina" Mihnet Okić rekao je da Vlada Srpske "ne želi da rješava probleme izbjeglih, a posebno povratnika".

19:30 - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić rekao je da rješavanje problema izbjegličkih kategorija traje više od 20 godina, te da su potrebe tih ljudi ogromne, a njihovi problemi isti bez obzira na nacionalnost.Bratić je, tokom rasprave u Narodnoj skupštini o informaciji o realizaciji zajedničkih projekata rješavanja stambenog pitanja izbjeglih, raseljenih i povratnika, naveo da je, osim stambenog zbrinjavanja, potrebno rješavati i infrastrukturna pitanja i obezbijediti uslove za održiv povratak, te najavio da će od Vlade Srpske tražiti povećanje sredstava za održiv povratak.

"Povratak jeste u najvećem dijelu, što se tiče procenata, maksimalno urađen, ali je nekorektno i pogrešno govoriti da je to završena priča", napomenuo je Bratić.

On je naveo da je u cijeloj BiH obnovljeno više od 304.000 stanova, od čega oko 72.000 u Republici Srpskoj.

Poslank SNSD-a Јasna Lukić rekla je da u Doboju postoji problem u vezi sa stambenim rješavanjem izbjeglih, naročito 134 lica koja se nalaze u kolektivnom ili alternativnom smještaju, te navela da Gradska uprava često prebacuje odgovornost na republičke organe.

Lukićeva je napomenula da je, u okviru projekta raspuštanja kolektivnih centara "CEF dva", obaveza lokalnih vlasti da obezbijede zemljište, projektno- tehničku dokumentaciju, te urbanističke i druge saglasnosti.

Ona je podsjetila da su obaveze Vlade i lokalne zajednice u raspuštanju kolektivnog centra dogovorene na sastanku u maju, te da je gradonačelnik Doboja Obren Petrović obećao da će do avgusta biti urađena projektna dokumentacija i izdata građevinska dozvola.

"Do danas grad Doboj tu obavezu nije ispunio", napomenula je Lukićeva.

Poslanik SNSD-a Igor Lukić rekao je da je situacija u kolektivnim centrima "tragična", te dodao da je opština Derventa uradila najviše što je mogla s ciljem raspuštanja kolektivnih centara.

Poslanik Kluba SDS-SRSRS Milanko Mihajilica ukazao je na potrebu agilnijeg rješavanja pitanja raspuštanja kolektivnih centara, koje je do sada moralo da bude riješeno.

18.00 - Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš izjavio je danas da je u BiH podneseno oko 60.000 zahtjeva za obnovu imovine, od čega u Srpskoj oko 30.000.

Predstavljajući u parlamentu Republike Srpske informaciju o realizaciji zajedničkih projekata rješavanja stambenih pitanja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, on je rekao da na području Srpske ima 65.786 oštećenih stambenih jednica, a u Federaciji BiH 80.484.

Čordaš je dodao da je broj obnovljenih objekata na područiju Srpske 72.388, a FBiH 232.367.

On je naveo da Ministarstvo planira u ovoj i narednoj godini da implementira projekte ukupne vrijednosti 80,1 milion KM za potrebe 2.093 korisnika.

U izvještaju se navodi da je od te sume planirana vrijednost projekata za izgradnju individualnih stambenih objekata 31,16 miliona KM, za stanogradnju više od 42 miliona KM, a ostatak za sanaciju domova i gerontoloških centara.

17:31 - Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović rekao je da su sve odluke o sufinansiranju projekata i javni pozivi, javni i transparentni.

Todorović je negirao da postoje "burazerski odnosi", te da je struktura ulaganja takva da su uključene i opštine u kojima su opozicione partije većina.

"Najveći dio sredstava se sprovodi putem javnih poziva. Sve odluke o javnim pozivima objavljene su na službenoj stranici Fonda", istakao je Todorović u završnoj riječi na sjednici Narodne skupštine Srpske o Izvještaju o izvršenju plana rada i finansijskog plana Fonda za prošlu godinu.

On je naglasio da ništa nije skriveno i da smatra da Narodna skupština treba da se bavi efektima ulaganja, a ne time "ko je čija sestra, kćerka ili žena".

"Ne želim da se uplićem u dio priče o zapošljavanju jer je riječ o izvještaju o radu Fonda", rekao je Todorović.

On je dodao da u Fondu rade ljudi iz različitih političkih partija.

17:13 - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon redovne pauze.

Prije pauze završena je rasprava o Izvještaju o izvršenju plana rada i finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske za prošlu godinu prema kojem je Fond ostvario ukupne prihode od naknada u iznosu od oko 7,4 miliona KM.

Dnevnim redom je predviđeno razmatranje i Informacije o realizaciji zajedničkih projekata rješavanja stambenih pitanja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i Informacije o sprovođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2013-2022. godina u 2016. godini.

Biće razmatran i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu podrške zapošljavanja.

15:15 - Poslanik Socijalističke partije u NSRS Zdenka Gojković naglasila je da je pitanje zdrave životne sredine veoma važno, jer je nezdrava životna sredina pogodna za ekspanziju malignih bolesti.
Ona je pohvalila aktivnosti Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske kada je riječ o obrazovanju mladih s ciljem podizanja svijesti očuvanja zdrave životne sredine.

Tokom rasprave o Izvještaju o izvršenju plana rada i finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske za prošlu godinu, Gojkovićeva je navela mnoge međunarodne projekte, poput projekta energetske efikasnosti.

"U izvještaju se vidi da je u 64 lokalne zajednice evidentirano oko hiljadu objekata na kojima se može raditi na energetskoj efikasnosti", rekla je Gojkovićeva.

Ona je navela da je od 2008. godine prisutan trend rasta prihoda Fonda, a najviše od ambalažnog otpada.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da će u septembru biti poznato da li će u Srpskoj, ali i Federaciji BiH i Brčko distriktu, biti realizovan projekat iz energetske efikasnosti.

14:27 - Samostalni poslanik u Narodnoj skupštini Simuna Žakula predložila je da se u narednom periodu, kroz javni poziv, više pažnje posveti sufinansiranju projekata koji se odnose na obrazovanje stanovništva o ulozi ambalažnog otpada.

Tokom rasprave o izvještaju o izvršenju plana rada i finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske za prošlu godinu, ona je navela da se najviše sredstava godišnje u Fondu skupi na osnovu taksi od proizvođača ambalažnog otpada i njenih zagađivača.

"Najveći broj sufinansiranih projekata, gotovo 70 odsto, od Fonda je u vezi sa razvojem sistema integrisanog upravljanja ambalažnim otpadom u jedinicama lokalnih samouprava i iz oblasti zaštite voda", navela je Žakula.

Poslanik Adam Šukalo upitao je prema kojem se osnovu zapošljavaju radnici u Fondu, te konstatovao da je riječ o stranačkom zapošljavanju.

On je rekao da je pokrenuo određene aktivnosti u vezi sa sukobom interesa u Fondu, ali da se vrše određeni pritisci da te aktivnosti budu obustavljene.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da neće komentarisati izjave poslanika Šukala o stranačkom i rodbinskom zapošljavanju u Fondu.

On je dodao da Šukalo ima najmanje prava da morališe, s obzirom na to da je "na ramenima glasača DNS-a došao u Skupštinu i vrlo brzo iznevjerio glasače".

Ministar za prostorno uređenje, građevinsarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da su u upravljačkoj strukturi Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske predstavnici tri resorna ministarstva, te da su ministri odlučili da ne primaju nikakvu naknadu za to.

Golićeva je istakla da je uloga njenog ministarstva, kao i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u okviru svojih nadležnosti vode računa da ovaj fond funkcioniše.

13.49 - Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović naveo je da je Fond prošle godine ostvario ukupne prihode od naknada u iznosu od oko 7,4 miliona KM.

Obrazlažući izvještaj o izvršenju plana rada i finansijskog plana Fonda za prošlu godinu, Todorović je naveo da je Fond ostvario rashode u iznosu od oko 3,7 miliona KM i manji su u odnosu na usvojeni finansijski plan za oko 56 odsto.

"U 2016. godini Fond je odobrio i ugovorio korišćenje sredstava u iznosu od oko 1,7 miliona KM za 60 projekata u području zaštite životne sredine i energetske efikasnosti", rekao je Todorović.

Fond je realizovao i finansijske obaveze za projekte iz oblasti zaštite životne sredine, koji su odobreni odlukama Vlade Republike Srpske u iznosu od 604.500 KM.

Prema ovom osnovu, postoje neizmirene obaveze Fonda u iznosu od 25.000 KM, koje se prenose u ovu godinu.

Fond je uspio da obezbijedi efikasno funkcionisanje i ostvarivanje planiranih ciljeva kroz uredan sistem naplate prihoda Fonda, te efikasno i racionalno trošenje prikupljenih sredstava.

13.30 - Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske u decembru prošle godine dostavila je nadležnom tužilaštvu izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja "Robnih rezervi Republike Srpske" za 2015. godinu u kojem je dato negativno mišljenje, rekao je danas zamjenik glavnog revizora Republike Srpske Darko Pejić.
Pejić je u Narodnoj skupštini Srpske u završnoj rječi o tački dnevnog reda koja se odnosi na taj izvještaj rekao da je obaveza da se nadležnim tužilaštvima dostavljaju izvještaji u kojima je dato negativno mišljenje.

13.20 - Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložio je danas zaključke kojima se Vlada Srpske obavezuje da putem nadležnih ministarstava istraži sve eventualne nezakonite radnje u "Robnim rezervama Srpske" kako bi se stvorile pretpostavke za procesuiranje odgovornih.

Šef Kluba Radovan Višković je naveo i zaključak prema kojem Narodna skupština traži od Glavne službe za reviziju javnog sektora da izvještaj o reviziji "Robnih rezervi" uputi glavnom tužiocu Srpske.

Ovim zaključcima parlament zadužuje Vladu da u što kraćem roku uradi sve neophodno kako bi se stvorili uslovi za funkcionisanje "Robnih rezervi Srpske", izjavio je Višković tokom rasprave u Narodnoj skupštini o revizorskom izvještaju o "Robnim rezervama" za 2015. godine.

12.30 - Šef Kluba poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković apelovao je danas na nadležne institucije Srpske da se istraže svi navodi u vezi sa revizorskim izvještajem za "Robne rezerve Srpske" za 2015. godinu.
On je tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske podsjetio da je zakonska obaveza da se negativni revizorski izvještaji dostavljaju nadležnom tužilaštvu.

Višković je naglasio da građani Srpske moraju imati cjelovitu informaciju o tome.

Prema njegovim riječima, Srpska mora imati robne rezerve koje neće služiti pojedincima za "spekulacije i bogaćenje", te da Vlada Srpske mora u što kraćem vremenu da iznađe način da robne rezerve profunkcionišu i da budu u funkciji onako kako je to u "cijelom svijetu".

11.53 - Poslanik Kluba SDS-SRS RS Milanko Mihajilica izjavio je danas da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo najodgovorniji za stanje u preduzeću "Robne rezerve Srpske".

On je tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o revizorskom izvještaju za "Robne rezerve Srpske" za 2015. godinu rekao da je "epilog priče o tom preduzeću stečajni postupak, čime se nastoji izbjeći odgovornost za sve što se u tom preduzeću dešavalo".

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović rekao je da će robne rezerve "nastaviti da žive", ali je pitanje kako i u kojoj formi.

Poslanik koalicije "Domovina" Admir Čavka naglasio je da je potrebno naći mjere kako bi se riješila situacija u vezi sa "Robnim rezervama", dodajući da je novi zakon o robnim rezervama, koji se najavljuje, jedno od mogućih rješenja.

Poslanik SDS-a Nade Planinčević rekao je da je šteta u "Robnim rezervama Srpske" nemjerljiva i da će posljedice stanja u tom preduzeću snositi građani Srpske.

11.35 - Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da je aktuelna Vlada, kada je stupila na dužnost, zatekla jako loše stanje u "Robnim rezervama Srpske", nad kojim se 12. jula otvara stečajni postupak. On je tokom rasprave u Narodnoj skupštini o revizorskom izvještaju o "Robnim rezervama" za 2015. godinu rekao da je Vlada zadužila "Robne rezerve" da putem pravnih zastupnika ulože žalbu na rješenje Uprave za indirektno oporezivanje u vezi sa prinudnom naplatom indirektnih poreza, odnosno pljenidbom imovine u visini 7,5 miliona KM.

Gluhaković je naglasio da UIO nije uvažila ništa od prigovora i primjedbi koje su uložile "Robne rezerve".

"Došlo je do blokade računa ovog javnog preduzeća zbog iznosa od 9,5 miliona KM. Čim do toga dođe, u roku od dva mjeseca se, prema zakonu, automatski mora pokrenuti stečajni postupak, što je prema zaključku Vlade Srpske direktor preduzeća i uradio", naveo je Gluhaković.

On je rekao da je "maltene preko noći vršena jagma imovine `Robnih rezervi` od strane UIO", dodajući da su posebno na meti bile atraktivne lokacije ovog preduzeća kako bi UIO što prije naplatila svoja potraživanja.

Gluhaković je rekao da je menadžment "Robnih rezervi" podnio krivične prijave protiv svih onih gdje se navode nedostaci prema revizorskom izvještaju, kao što je to "Farmalend" i slično.

Poslanik PDP-a Dragan Galić izjavio je da rukovodstvo Јavnog preduzeća "Robne rezerve Srpske" svjesno oštetilo ovo preduzeće i, samim tim, građane Srpske.

Galić je rekao da će PDP uložiti zaključke kojim se traži smjena rukovodstva ovog javnog preduzeća, smjena ministra trgovine i turizma Srpske Predraga Gluhakovića i da budu podnesene krivične prijave protiv odgovornih zbog stanja u "Robnim rezervama".

Poslanik SDS-a Miladin Stanić smatra da sada "Robne rezerve Srpske" idu stečaj koji je, prema njegovim riječima, vrh neodgovornosti, da bi se izbjegla odgovornost za stanje u tom preduzeću.

Prema njegovim riječima, revizorski izvještaj pokazuje "tipičan primjer kriminala rađenog u tom subjektu".

Poslanik SNSD-a Drago Kalabić naveo je da "je svojevremeno posredstvom `Robnih rezervi` vršeno spašavanje tajkuna iz SDS-a i njihovih propalih firmi".

10.40 - Zamjenik glavnog revizora Republike Srpske Darko Pejić izjavio je danas da je Glavna služba za reviziju javnog sektora Srpske dala negativno mišljenje na finansijski izvještaj Јavnog preduzeća "Robne rezerve Republike Srpske" za 2015. godinu.

On je, predstavljajući izvještaj o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja tog subjekta za 2015. godinu, naveo da je, zbog nepravilnog priznavanja potraživanja i njihovih efekata na rashode, gubitak do visine kapitala manje iskazan za iznos od 3,8 miliona KM, a gubitak iznad kapitala za iznos od 13,6 miliona KM.

U izvještaju se navodi da nije izvršena procjena i ispravka potraživanja od preduzeća "Farmland" u iznosu od 1,5 miliona KM.

Revizija je konstatovala da popis "Robnih rezervi" nije u potpunosti obavljen sa pravilnikom o popisu i usklađivanjem knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem imovine i obaveza, kao i da to preduzeće nije primjenjivalo usvojene računovodstvene standarde.

Potraživanja od Ministarstva finansija Srpske po osnovu isporučene robe u pružanju pomoći stanovništvu ugroženom u poplavama više su iskazana za iznos od 965.422 KM, navodi se, između ostalog, u izvještaju.

  ..................................................................................................................................................................

Poslanici će razmatrati i izvještaj o izvršenju plana rada i finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efiksnost Republike Srpske za prošlu godinu.

Na dnevnom redu je i informacija o realizaciji zajedničkih projekata rješavanja stambenh pitanja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i informacija o sprovođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske u prošloj godini.

Narodna skupština će razmatrati i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu podrške zapošljavanja, a na dnevnom redu je i tačka izbor i imenovanja.

Prenos zasjedanja možete pratiti na RTRS plus.

Tokom jučerašnjeg dana Narodna skupština je obavila raspravu o izvještaju Komisije za koncesije Srpske za prošlu godinu, o Prijedlogu strategije upravljanja čvrstim otpadom za period 2017 – 2026. godina, o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima.

Izvor: RTRS, SRNA