latinica  ћирилица
05/07/2017 |  21:55 | Autor: RTRS

"Histori": Amilija Erhart preživjela pad aviona?

Amelija Erhart svjetsku slavu stekla je preletanjem Atlanskog okeana, a njen nestanak iznad Pacifika 1937. godine misterija je koja do danas nije razriješena. Međutim, u Nacionalnom arhivu SAD pronađena je fotografija na kojoj se, kako istraživač Les Kini tvrdi, nalaze Amelija Erhart i njen navigator Fred Nunan na Maršalskim ostrvima poslije njihovog nestanka.

Prošlo je 80 godina otkad je Amelija Erhart nestala je iznad Pacifičkog okeana dok je pokušavala da postane prvi ženski pilot da obleti planetu. Uprkos tome što je 1939. godine zvanično proglašena mrtvom, ostaci Amelije i njenog navigatora, Freda Nunana, nikada nisu pronađeni, a prave okolnosti njihovog nestanka oduvijek su bili obavijeni velom misterije.

En-Bi-Si tudej emitovao je dio specijalne emisije o Erhartovoj koja treba da bude emitovana na kanalu Histori.

Istraživač Les Kini pronašao je u Nacionalnom arhivu SAD fotografiju, koja je nekada bila pod oznakom tajnosti. Prema njegovim riječima, fotografija je napravljena 1937. godine na jednom od atola na Maršalskim ostrvima, koji je bio pod japanskom kontrolom.

Na fotografiji se vide dvoje ljudi bijele puti, za koje je Kini ubijeđen da su Erhartova i Nunan.

Osim određenih detalja, Kini upućuje i na to da se u pozadini vidi japanski ratni brod kako nosi nešto što bi moglo da bude Amelijin avion.

Izvor: RTS