latinica  ћирилица
05/07/2017 |  21:57 | Autor: RTRS

Sremska Mitrovica: Arheolozi na tragu rezidencije rimskog cara

Australijski i srpski arheolozi tek što su počeli iskopavanja na projektu "Vila rustika Glac" kod Sremske Mitrovice, a već su na pragu senzacionalnog otkrića.
Epohalno otkriće (Foto:N. Božić / RAS Srbija) -
Epohalno otkriće (Foto:N. Božić / RAS Srbija)

Sve što su do sada našli ukazuje da se na tom lokalitetu nalazio velelepan kompleks carskog ljetnjikovca, koji je izgradio car Maksimijan Herkul krajem trećeg i početkom četvrtog vijeka, kada je Sirmijum bio jedna od prestonica Rimskog carstva.

"Radimo sistematska arheološka istraživanja kasnoantičke vile Glac. Prve pomene o lokalitetu nalazimo kod arheologa Ignjata Јunga s kraja 19. vijeka, kada su otkriveni ostaci velike vile i mozaici ", kaže dr Stefan Pop-Lazić, naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Radovi na lokalitetu počeli su dolaskom australijske jedanaestočlane ekipe u Sremsku Mitrovicu krajem juna, dok su prethodno mitrovački arheolozi sa radnicima obavili sve pripremne radnje u vezi sa sređivanjem lokaliteta i radnog kampa na imanju Glac Poljoprivrednog dobra "Mitrosrem".

Iako se za novootkriveni lokalitet u 19. vijeku najprije pretpostavljalo da je vila bogatog Rimljanina, kasnijim istraživanjima stručnjaci su došli do teze da se radi o ljetnjikovcu nekog od rimskih careva rođenih u Sirmijumu ili njegovoj okolini.

U sačuvanim istorijskim izvorima navodi se da je baš rimski car Maksimijan Herkulije u blizini Sirmijuma, na mjestu gdje su njegovi roditelji radili kao nadničari, podigao ogromnu vilu.

Izvor: Blic