latinica  ћирилица
06/07/2017 |  16:40 | Autor: RTRS

Razbijen mit o vitaminu D

Različiti oblici vitamina D razlikuju se po svom uticaju na organizam čovjeka: efikasan je samo onaj životinjskog porijekla. To je zaključak istraživača sa Univerziteta Sari iz Velike Britanije, koji su tokom dvije godine pratili kontrolnu grupu.

Poznato je da ljudsko tijelo može da proizvede vitamin D pod uticajem UV zraka na kožu. Kada nema mnogo sunca, tokom zime, ili u zemljama sa oblačnom klimom, vitamin D mora se dobiti preko hrane ili u sintetičkom obliku.

Međutim, standardi za upotrebu vitamina D koje danas preporučuje većina nacionalnih medicinskih organizacija za prevenciju i liječenje rahitisa, bolesti kostiju i kardiovaskularnog sistema, zasnovani su na zabludama i zbog toga mogu bukvalno da naškode čovjeku.

Konkretno, širom svijeta preovlađuje uvjerenje da su vitamin D2, koji je isključivo biljnog porijekla, i D3, koji se sintetiše pod uticajem ultraljubičastih talasa i ulazi u tijelo preko životinjske hrane, jednako korisni. Britanski naučnici okupili su grupu od 335 žena južnoazijskog i evropskog porijekla i podijelili ih u pet podgrupa. Јednoj su svakodnevno davali placebo, drugoj sok obogaćen D2, trećoj kolačić sa D2, četvrtoj sok sa D3 i petoj kolače sa D3, navodi se na portalu "Medikal ekspres".

Poslije 12 zimskih nedjelja uporedili su rezultate. Ispostavilo se da se D3 apsorbuje dva puta bolje od D2. Kod žena koje su dobijale D3 sa sokom i kolačima na kraju eksperimenta vitamin se povećao za 75 odsto i 74 odsto, respektivno, dok se kod onih koje su dobijale D2 sa istim proizvodima povećao za samo 33 odsto i 34 odsto. Pri tome je kod onih koje su dobijale placebo zabilježen pad nivoa vitamina D. Slični pokazatelji primjećeni su i tokom druge godine eksperimenta.

Naučnici su zaključili da je stoga one koji vole da unose vitamin D iz namirnica biljnog porijekla neophodno upozoriti da obim upotrebe treba da bude najmanje dva puta veća nego što se smatralo ranije.

Protivnicima sintetičkih vitamina najbolje je da jedu meso lososa, bakalara, kavijar, jaja i masne mliječne proizvode bogate vitaminom D3, a čim se pojave prvi sunčevi zraci da odmah otrče napolje. Umjereno sunčanje takođe je veoma korisno.

Izvor: Sputnik