latinica  ћирилица
07/07/2017 |  09:45 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

Srebrenica- "Petrovdanski dani"; prikazan film "Djeca" (VIDEO)

Prikazivanjem dokumentarnog filma "Djeca" u produkciji RTRS-a počela osmodnevna manifestacija "Petrovdanski dani" u pomen stradalim Srbima na Zalazju kod Srebrenice, na Petrovdan 1992. godine.
Dokumentarni film "Djeca" - Foto: RTRS
Dokumentarni film "Djeca"Foto: RTRS

Manifestacija "Petrovdanski dani" i film "Djeca" koji po drugi put otvara ovu manifestaciju imaju zajednički cilj, a to je sačuvati sjećanje da su Srbi stradali u Odbrambeno otadžbinskom ratu.

- Јedini smo koji smo film o srpskom stradanju prikazali u Evropskom parlamentu, prikazali smo ga u Hrvatskoj i to nam daje za pravo da smo srpsku tragediju uspjeli da prikažemo na autentičan, mogu reći slobodno, umjetnički način. To otvara put i drugim autorima da pričaju šta se dešavalo u našoj neposrednoj istoriji i samo ekranizacijom stradanja srpskog naroda možemo očekivati istinu - istakao je Denis Bojić, autor filma.

Istinu o Srebrenici nikada nećemo prestati dokazivati, poručeno je na otvaranju manifestacije u Bajinoj Bašti.

- Poruka je da ne smijemo zaboraviti one koji su dali život za Republiku Srpsku - istakao je Miloš Milovanović, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije "Petrovdanski dani".

Centralni događaj u okviru manifestacije biće održan u srijedu 12. jula na Zalazju. Kod Spomen obilježja biće služen parastos za 69 ubijenih Srba ovog sela prije 25 godina.