latinica  ћирилица
07/07/2017 |  16:42 ⇒ 08/07/2017 | 09:48 | Autor: RTRS

Hamburg: Povrijeđeno više od 160 policajaca, vojni transporteri na ulicama (VIDEO)

Hamburška policija zatražila je pomoć kolega iz drugih dijelova Njemačke kako bi obuzdala nasilje koje prati samit G20. Ispaljen je prvi metak, javlja "Špigl".
Haos na ulicama Hamburga - Foto: Screenshot
Haos na ulicama HamburgaFoto: Screenshot

Prema snimcima koji kruže na internetu, Hamburg se pretvorio u ratnu zonu, demonstranti se sukobljavaju sa policijom, pale automobile, gust crni dim se nadvija nad gradom kojim prolaze oklopna vozila.

"Špigl" javlja da je grupa nasilnih demonstranata okružila jednog policajca, koji je morao da puca u vazduh da ih upozori da se ne približavaju više, nakon čega je pobjegao u prodavnicu i izbavljen je iz rizične situacije.

Svjedok Rojtersa rekao je da su demonstranti radikalne grupe "Blek blok" pokušali da se probiju do koncernte hale Elbfilharmonije gdje bi lideri G20 zemalja večeras trebalo da odslušaju koncert.

Rojters navodi da je cilj grupe "Blek blok" da svgrne kapitalizam.

"Špigl onlajn" prenio je vijest o oklopnim vozilima Bundesvera na ulicama Hamburga prema Altoni.

Kako javljaju, u Centru za medije im je rečeno da se oklopna vozila samo premještaju iz jedne kasarne u drugu. Portparolka je naglasila kako se ne radi o kriznoj situaciji.

"Špigl" javlja kada se vozila Bundesvera prevoze jer, iako je policija zadužena za sigurnost samita G20, vojska služi kao dodatna podrška. Sam grad Hamburg, navode, poslao je 40 zahtjeva za pomoć.

Policija je potvrdila da je hitno zatražila pojačanja zbog mnogih "nedjela" širom Hambruga. Povrijeđeno je više od 160 policajaca. Uhapšeno je 45 osoba.

Kako se navodi u saopštenju, neki od demonstranata pali su sa visine od četiri metra usljed čega su zadobili teške povrede, prenosi AP. Desetak ambulantnih ekipa i 65 vatrogasaca bili su pozvani na mjesto nezgode, a nakon što su stigli, sve veći broj povrijeđenih demonstranata je počeo da dolazi tražeći pomoć.

21.00 Predsjednik Rusije Vladimir Putin negirao je optužbe o umiješanosti Moskve u predsjedničke izbore u SAD, izjavio je američki državni sekretar Reks Tilerson.

On je tokom samita G20 u Hamburgu rekao da je odluka američkog predsjednika Donalda Trampa da direktno pita Putina o umiješanosti u izbore došla kao odgovor na zahtjeve američkih poslanika.

Tilerson je dodao da su se Putin i Tramp saglasili da je pitanje miješanja Moskve u izbore u SAD postalo smetnja boljim odnosima dvije zemlje, prenosi AP.

"Lideri SAD i Rusije su se složili da nastave sa bilateralnim sastancima, koji će na neki način pokazati posvećenost Moskve odluci da se neće miješati u politiku Vašingtona u budućnosti", rekao je Tilerson, koji je prisustvovao sastanku dvojice lidera, zajedno sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

18.00 Američki predsjednik Donald Tramp izrazio je danas optimizam poslije prvog razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, rekavši da su pred SAD i Rusijom "veoma pozitivne stvari".

Sjedeći pored ruskog predsjednika u njemačkom gradu Hamburgu, Tramp je rekao da mu je "čast" da bude sa Putinom i da su njih dvojica već imali "veoma, veoma dobre razgovore".

"Radujemo se mnogim veoma pozitivnim stvarima za Rusiju, za SAD i za svakog koga se to tiče", kazao je Tramp.

Predsjednk SAD nije rekao o kojim temama su razgovarali, već je samo naveo da je bilo riječi o "različitim stvarima". Ruski lider je takodje bio neodređen, rekavši novinarima, preko prevodioca, da su pričali o međunarodnim problemima i bilateralnim pitanjima.

Putin je samu činjenicu da su se sastali opisao kao pozitivan znak i rekao da se nada da će njihov sastanak "dati pozitivne rezultate".

"Telefonski razgovori definitivno nikad nisu dovoljni. Ako želite pozitivan ishod u bilateralnim odnosima i mogućnost da rješavate većinu međunarodnih pitanja, to će zaista zahtijevati lične susrete".

Tramp nije odgovorio na pitanja novinara da li je tema razgovora bilo i miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore prošle godine, oko čega se u SAD vodi istraga mjesecima.

Pred izlazak novinara iz prostorije, Tramp i Putin su se čvrsto, ali kratko rukovali.

Pored Trampa je sjedio američki državni sekretar Reks Tilerson, a pored Putina ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Predsednici SAD i Rusije danas i sutra učestvuju na samitu grupe industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G-20) u Hamburgu.

17:40 Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da pozdravlja sastanak Putina i Trampa. Merkel je dodala da je razgovarala s obojicom predsjednika uoči njihovog sastanka.

17:26 Sastanak Putina i Trampa u Hamburgu, koji je počeo u 16.09 prema srednjoevropskom vremenu, traje već duže od sat.

17:22 Korisnici društvenih mreža brzo su se dosjetili na šta ih podsjeća sastanak Putina i Trampa.

17:00 Rusija se protivi nelegitimnim trgovinskim i finansijskim ograničenjima, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin na marginama samita G20.

“Mi se protivimo rastućem protekcionizmu u svetu. Nelegitimna trgovinska i finansijska ograničenja sa očiglednim političkim implikacijama imaju za cilj eliminisanje konkurencije. To smanjuje poslovne veze, briše povjerenje između ekonomskih učesnika. Kida nit svjetske ekonomije ", rekao je Putin.

16.55 Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov održaće konferenciju za novinare nakon sastanka Putina i Trampa.

16:53 Lideri G20 će nakon samita u zajedničkom saopštenju spomenuti jednostrani izlazak Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma o zaštiti klime, prenosi agencija Frans pres.

16:51 Na društvenim mrežama obratili pažnju na to da je Donald Tramp "pozajmio" od Angele Merkel njen tipični gest - sklopljene ruke.

16:46 Oreškin: Sankcije nisu naša priča
Predsjednik Rusije Vladimir Putin saopštio je na samitu G20 da je nemoguće govoriti o pravednoj trgovini u uslovima sankcija, izjavio je ministar za ekonomski razvoj Rusije Maksim Oreškin. 

"Sankcije nisu naša priča, to je priča onih zemalja koje su ih uvele protiv Rusije. I u vrijeme panela predsjednik Putin je naveo da je nemoguće govoriti o poštenoj trgovini u uslovima u kojima pojedine zemlje uvode ograničavajuće mjere", rekao je Oreškin. 

16:41 Predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je na početku sastanka s Vladimirom Putinom da mu je čast da se sastane s ruskim liderom, prenio je Rojters.

"Već smo imali odlične razgovore. I održaćemo još jedne upravo sada, a takva praksa će se nastaviti i u budućnosti. Očekujemo da Rusiju i SAD očekuju pozitivni događaji. I čast je biti ovde s Vama", rekao je Tramp obraćajući se Putinu. 

Rojters prenosi da Tramp nije odgovorio na novinarsko pitanje iz mase o ruskom mešanju u predsjedničke izbore u SAD.

AP navodi da je uz Trampa, koji je sjedieo ispred američke zastave sa prstima postavljanim u obliku izvrnutog trougla, bio državni sekretar SAD Reks Tilerson, dok Putina opisuje kao blago povijenog u stolici, kako je trljao prste dok se Tramp obraćao novinarima, a blizu ruskog predsjednika sjedio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Hamburg gori: Demonstranti napadaju

Oko 350 aktivista u Hamburgu pokušalo je danas da sruši policijske barikade i uđe u crvenu zonu — blokirano područje gdje se održava samit Grupe 20, saopštile su gradske vlasti.

Policijski službenici su protiv demonstranata koristili suzavac i pendreke“, saopštila je policija.

Prema riječima reportera sa lica mjesta, uništavaju izloge prodavnica, spaljuju automobile, postavljaju barikade od građevinskog materijala, betona, blokova, saobraćajnih znakova, štapova i drugih predmeta, a policija koristi buldožere da ih ukloni.

Kako navodi agencija, učesnici samita mogli su da osjete posljedice protesta: demonstranti su izbušili gume na automobilu kanadske delegacije i slomili prozore na zgradi konzulata Mongolije.

Konferencija za štampu organizatora protesta održava se u takozvanom „Alternativnom medijskom centru“.

Oni su policiju optužili da koristi prekomernu silu, navodi agencija.

Pojavili su se i dramatični snimci zapaljenih automobila na ulicama Hamburga.

Melanija ne može iz hotela

Prva dama SAD Melanija Tramp ne može da napusti hotel u kojem boravi tokom samita G20 u Hamburgu iz bezbjednosnih razloga, piše „Špigl“.

Njemački tabloid „Bild“ je javio da su demonstranti opkolili hotel u kojem se nalazi Melanija.

„Za sada nemamo dozvolu policije da napustimo hotel“, rekao je portparol prve dame.