latinica  ћирилица
08/07/2017 |  11:34 ⇒ 09/07/2017 | 00:43 | Autor: RTRS

Odgođeno postavljanje biste Vitaliju Čurkinu u Srebrenici (VIDEO)

U Srebrenici nije postavljena bista u znak sjećanja na preminulog ruskog ambasadora u UN-u Vitalija Čurkina, koju su najavili predstavnici Istočne alternative Srpske i Srbije.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Postavljanje biste odgođeno je, jer nisu dobili dozvolu opštine, ali i zbog smirivanja tenzija, uoči obilježavanja stradanja u Potočarima.

Spomenik velikom Ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu koji je uložio VETO u Savjetu bezbjednsti na britansku rezoluciju u Srebrenici, biće postavljena kada tenzije budu smirene, a opština izda dozvolu, kažu u "Istočnoj alternativi".

-Biće uskoro postavljen u skladu sa zakonom i onim što smo tražili, to jedan od najvećih diplomata i prijatelja srpskog naroda, poručuje Vojin Pavlović, “Istočna alternativa“ Republike Srpske.

Istočna alternativa Srbije ističe da su Srbi u Srebrenici godinama bili diskriminisani od bošnjačke lokalne vlasti. Od nove - očekuju ravnopravnost i kada je riječ o postavljanju obilježja.

Načelnik opštine uvjeren je da će odgađanje postavljanja biste Čurkinu u ovim danima smiriti tenzije. Podsjeća i da je autorka knjige “Srebrenica - laž i podvala srpskom narodu“ Ljiljana Bulatović, iz istog razloga otkazala promociju.

- Zaista pozdravljam ovakav gest, pokazujemo još jednom da Srbi ne provociraju, naglasio je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Grujičić očekuje da će i organizatori obilježavanja 11. jula, ali i bošnjačka udruženja, na isti način raditi na smirivanju tenzija u Srebrenici, bez ratnih zastava i veličanja Nasera Orića, da se ne bi ponovilo ono što se dogodilo tadašnjem premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, kada je prije dvije godine napadnut u Potočarima.