X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
09/07/2017 |  16:20 | Izvor: RTRS

Djelo misteriozne civilizacije? Ovu mapu niko ne može da objasni

Mapa koju je 1513. u Carigradu napravio otomanski admiral i kartograf Ahmed Muhidin Piri, poznatiji kao Piri Rajs, i danas zbunjuje naučnike.
Mapa (Foto: Piri Reis/Public Domain) -
Mapa (Foto: Piri Reis/Public Domain)

Najzanimljivija pojava na takozvanoj "Neobjašnjivoj mapi" je Antarktik: ne samo da na njemu nema leda, već je povezan sa Јužnom Amerikom.

To je ponovo pokrenulo teoriju, čiji je tvorac istoričar doktor Čarls Hapgud sa Harvarda, da mapa prikazuje Antarktik iz doba praistorije. Riječ je o pretpostavci da se Piri prilikom stvaranja mape možda služio mapom neke starije civilizacije.

S obzirom na to da je Antarktik otkiven 1818, a ne 1513 godine, oslikavanje topografije ovog dijela svijeta predstavlja veliku misteriju - kako je Rajs uopšte došao do informacija o preglacijalnom Antakrtiku?

Moguće objašnjenje

Rajs je sam na mapi obrazložio da je prilikom njenog stvaranja koristio dvadesetak različitih izvora, uključujući istorijske karte i karte njegovih savremenika.

"Arapi su često Klaudija Ptolomeja, geografa iz 2. vijeka, miješali sa Ptolomejem Prvim, generala iz Aleksandrije i prvog ptolomejskog vladara Egipta, koji je vladao od 323. do 285 godine prije nove ere", piše stručnjak za mape Gregori Mekintoš u svojoj knjizi "Piri Reis Map of 1513".

Piri Rajs je najvjerovatnije napravio istu grešku, vjerujući da mape potiču iz vremena Ptolomeja Prvog, umjesto Klaudija Ptolomeja.

Mekintoš takođe navodi da se neslaganja u vezi sa Sjevernom Amerikom mogu pripisati tadašnjem vjerovanju da je riječ o Aziji, što nije bilo vezano samo za Rajsa.

Najjednostavnije objašnjenje, dakle, bilo bi da nije riječ o Antarktiku, već Teri Australis, hipotetičkom kontinentu koji je u Rajsovo vrijeme predstavljan na mnogim kartama. Vjerovalo se da Tera Australis predstavlja protivtežu kontinentima na sjevernoj hemisferi, i čekao dan kada će novi kontinent biti istražen.

Izvor: Agencije