latinica  ћирилица
10/07/2017 |  16:31 | Autor: RTRS

Đumbir ima još jednu važnu i korisnu namjenu

Novija naučna istraživanja pokazuju kako se đumbir, osim u kulinarske svrhe, često koristi za olakšavanje brojnih tegoba.

Pregledom do sada sprovedenih naučnih istraživanja zaključeno je kako postoje dokazi o djelotvornosti đumbira kod olakšavanja mučnine kod trudnica i kod postoperativne mučnine i povraćanja. Manje je uvjerljivih dokaza da koristi kod bolesti kretanja, mučnine i povraćanja uzrokovanih drugim stanjima i kod artritisa.

Đumbir se koristi i kod nadutosti. Istraživanje objavljeno 2011. godine u časopisu "World Journal of Gastroenterology" pokazalo je kako đumbir ubrzava pražnjenje želuca posebno kod osoba s tegobama poput loše probave i tako smanjuje bol i nelagodu u gornjem dijelu probavnog sistema.

Kako pripremiti napitak od đumbira?

Oni koji pate od problema nadutosti i viška gasova mogu popiti đumbir prokuvan u vreloj vodi. Takav napitak najbolje je popiti ujutro na prazan želudac jer će poboljšati rad crijeva. Komadić svježeg đumbira narendamo ili isječemo na kriške i prelijemo šoljicom vruće vode i pustimo da odstoji 10 minuta.

Izvor: Agencije