latinica  ћирилица
10/07/2017 |  20:04 | Autor: RTRS

Nova vrsta banana spasiće stotine hiljada života

Banane su dobre za zdravlje i zdravu ishranu, ali vjerovatno nikada ne bismo mogli ni da pomislimo da su toliko dobre da bi mogle da spase živote ljudi.
Banane - Foto: ilustracija
BananeFoto: ilustracija

Australijski naučnici su uspjeli da stvore banane koje su toliko bogate provitaminom-A, da je veoma vjerovatno da bi one ubuduće mogle da spase živote stotinama hiljada djece koja umiru od nedostatka tog vitamina širom svijeta.

Nova banana ima jestivi deo zlatno-narandžaste boje, a nastala je preuzimanjem gena iz posebne vrste banana koja potiče sa Papue Nove Gvineje i koja je veoma bogata provitaminom-A.

Preuzete gene, naučnici su iskombinovali sa najrasprostranjenijom sortom Kevendiš banana.

Provitamini su supstance sa veoma malo vitamina ili bez njih, ali koje mogu da se konvertuju u nosioce vitamina. Vitamin A ostvaruje vitalne funkcije kod rasta i razvoja djece, u imunom sistemu kao i kod vida.

Nova revolucionarna vrsta banana razvijana je u posljednjih 10 godina na Tehnološkom univerzitetu u Kivnslendu, a istraživanje je finansirala fondacija Bila Gejtsa.

- Tokom godina samo razvili banane koje imaju visoke nivoe porivtamina-A, od čega i potiče njihova zlatno-narandžasta boja. Ti rezultati daće ključan doprinos kavlitetnijoj ishrani među nekima od najsirmašnijih zajednica u Africi. Naša nauka radi. Ovi elitni geni su poslati u Ugandu u epruvetama da bi bili ubačeni u tamošnje sorte banana - rekao je vođa istraživanja DŽejms Dejl.

Izvor: Agencije