X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
11/07/2017 |  16:31 ⇒ 17:18 | Izvor: RTRS

Zlatni kavez - Misteriozno selo bogataša iz kog niko ne smije da se iseli (VIDEO)

Pitanje kako je Huaksi od siromašnog kineskog sela došlo do svog luksuza koji ga okružuje i dalje je obavijeno velom tajne.
Zlatni kavez: Misteriozno selo bogataša iz kog niko ne smije da se iseli (foto:© YT/CRIWebcast) -
Zlatni kavez: Misteriozno selo bogataša iz kog niko ne smije da se iseli (foto:© YT/CRIWebcast)

Stanovnici o svom bogatstvu ne govore, i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen.

Zašto ga mještani ne napuštaju? Јednostavno, ako ga napuste - gube sve što su stekli, tako da je život u ovom selu doslovno život u zlatnom kavezu.

Kinesko selo Huaksi, smešteno je u pokrajini Đangsu, potpuno opravdano nosi naziv "Selo bogataša". Neboder na 72 sprata, helikopteri na nebu, tematski park i luksuzne vile samo su neke od bahanalija koje ga krase.

Svaki od dvije hiljade stanovnika, koliko ih ovde službeno živi, ima više od 143.000 dolara na bankovnom računu i živi u vili. Zapravo, svi žive u potpuno identičnim vilama.

No, postoji i “kvaka“. Ako napuste selo i odluče da se presele negde drugdje, gube sve što imaju na bankovnom računu i, naravno, vilu, pa zbog tog pravila gotovo niko ne smije da ode.

Spomenimo još i da većina stanovnika radi sedam dana u nedjelji, pa se postavlja pitanje - gdje uopšte i kada stanovnici mogu da potroše sav taj novac? Očito samo u Huaksiju.

Pre tridesetak godina, ovo je selo bilo samo jedno od siromašnih kineskih sela, s populacijom od šeststotinjak stanovnika.

Ali tada je visoki partijski zvaničnik Vu Renbao donio plan koji je trebalo da donese prosperitet selu. Uskoro je osnovao nekoliko firmi i od siromaha napravio bogataše.

Mediji su se za Huaksi zainteresovali 2004. godine, kad je objavljeno kako stanovnik sela godišnje u prosjeku zaradi gotovo 18.000 dolara, što je znatno veći iznos od onog koji možete da zaradite u drugim kineskim pokrajinama.

Kako bi pokazale snagu sela, vlasti su 2011. izgradile fascinantan neboder na 72 sprata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 miliona dolara. Visina nebodera je 328 metara, što je, primjera radi, za četiri metra više od Ajfelove kule.

Selo ima i prevozno preduzeće, ali ono ne saobraća kao što bi bilo očekivano sa kopnom, već sa nebom. Naime, za prevoz stanovnika koristi se helikopter, pa tako stanovnici u okolnim gradovima mogu da budu tu već za desetak minuta.

Tu je i veliki tematski park u kom se nalaze replike slavnih građevina, kao što su Kineski zid i Zabranjeni grad.

Takođe, klubovi i barovi ne postoje, pa se na kraju postavlja pitanje kakav je doista život u ovom prebogatom, misterioznom selu.

Izvor: Sputnjik