latinica  ћирилица
12/07/2017 |  11:10 ⇒ 13:01 | Autor: RTRS

Andrićgrad: Predstavljena Srpska književna zadruga Podgorica (VIDEO)

U okviru programa Drugog sajma knjiga, predstavljena je Srpska književna zadruga Podgorica o kojoj su, osim njenih predstavnika, govorili književnici i novinari. U umjetničkom programu nastupili su solisti etno-muzike i guslari iz Crne Gore.
Andrićgrad: Sajam knjiga - Foto: RTRS
Andrićgrad: Sajam knjigaFoto: RTRS

Srpsko nacionalno vijeće Crne Gore predstavilo je veliki broj naslova ističući da srpski duh u Crnoj Gori nije zamro, kako mnogi misle.

- Srpski jezik u Crnoj  Gori dosta je ugrožen, preimenovanjem u crnogorski. Međutim, to je jedan lingvistički falsifikat protiv koga se mi borimo, kaže Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

 Ćirilica u Crnoj Gori ugroženija je više nego ikad. Književna zadruga je najznačajniji spomenik u srpskoj Crnoj Gori i u proteklom periodu štampano je više od 200 naslova na ćirilici.

- Drugo pismo u Crnoj Gori nikad nije postojalo, a tako će biti u buduće, jer sve što je u CG napisano kroz vijekove po pmnastirima, pisano je i štampano ćirilicom, istakao je Budimir Budak, glavni urednik Književne zadruge Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Novica Đurić, predsjednik Udruženja književnika Crne Gore., navodi da je ovo prilika da se pokaže kako je kultura ne razgradljiva.

- Iako kao jedan narod ne možemo da živimo u jednim granicama, možemo da živimo u jednoj kulturi, dodaje Đurić.

Književna zadruga Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore dobitnik je brojnih priznanja i nagrada na brojnim sajmovima knjiga na kojima je predstavljala svoja izdanja.