latinica  ћирилица
12/07/2017 |  15:12 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Semberija: Velika ponuda povrća na kvantaškoj pijaci (VIDEO)

Ovog ljeta povrće u Semberiji je dobro rodilo. Velika ponuda na kvantaškoj pijaci snizila je cijene, ali i otežala prodaju.
Kvantaška pijaca - Foto: RTRS
Kvantaška pijacaFoto: RTRS

Kupci su zadovoljni, ali proizvođači se žale da nemaju zaradu zbog niskih cijena.

Sezonsko voće i povrće preplavilo je kvantašku pijacu u Bijeljini. Prepune prikolice lubenice, dinje, paradajza, paprike i drugog povrća. Ipak, kupaca je malo, a proizvođači ni cijenama nisu zadovoljni.

- Rodilo je sve samo nema cijene , 20-30 f je krompir, paradaiz od 60 -80 pfeninga. Ulažemo duplo više nego što dobijemo, nemamo računa, ali šta ćemo kao je tako je - naglasio je Dragoljub Krstić iz Kojčinovaca.

Mnogi su prenoćili uz robu na pijaci, jer je nisu uspjeli prodati. Nadaju se da će im se posrećiti popodne kada dođu nakupci iz Federacije. 

- Ne proda se, pola je od juče ostalo  noćilo tu i danas se prodaje - rekao je Mladen Novaković iz Velike Obarske.

Nadaju se da će im računicu popraviti količina povrća , jer je bogat rod. Očekuju i bolje cijene kada počne pripremanje zimnice, što će im popraviti prosjek.

- Mnogi kukaju, ja sam zadovoljan, jer nema nigdje para da se nagrabi dosta, i plate i ovo, ono, kad se računa, imaćemo solidnu dnevnicu ja i supruga - kaže Dragan Krstić iz Velike Obarske.

- Posao je težak, pogotovo kada je vruće. Zamislite , vi ste u hladu, narod koji je na njivi i radi kad je ova vrućina  svakom treba poštovanje - istakla je Miroslava Živanović iz Kojčinovaca.

Na kvantaškoj pijaci u Bijeljini gajba paradajza može se kupiti po cijeni od 5 do 10 maraka, u zavisnosti od kvaliteta, vrećica krastavca 2-4 marke, karton dinje 5-7 maraka, paprika na veliko po 80-90 pfeningaa po kilogramu, tikvice 2 marke po vrećici, dok su šljive pola marke po kilogramu.