latinica  ћирилица
13/07/2017 |  10:47 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

"Zvizdić i Šarović jedini krivci za nepotpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici"

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da su predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i njegov zamjenik Mirko Šarović jedini i isključivi krivci za nepotpisivanje ugovora o pristupanju BiH Transportnoj zajednici.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Zvizdić uporno i tvrdoglavo pokušava da glumi premijera, koji to nije, a Šarović, koji u Sarajevu ne predstavlja nikoga osim samog sebe, u stopu prati Zvizdića i politiku SDA, nanoseći Republici Srpskoj ogromnu političku i ekonomsku štetu", rekao je Košarac Srni.

Košarac je pojasnio da "jučerašnji skandal u Trstu, čiji su režiseri Zvizdić i Šarović", predstavlja klasičan primjer nefunkcionisanja dogovorenog Mehanizma koordinacije.

"Mehanizam koordinacije nije samo forma koju je trebalo ispuniti kako bi BiH podnijela aplikaciju za članstvo u EU. Mehanizam koordinacije je za nas suština procesa evropskih integracija jer obezbjeđuje učešće u odlučivanju i vidljivost Republike Srpske u tom procesu", upozorio je Košarac i dodao da Zvizdić i Šarović, u pokušaju da Savjet ministara BiH pretvore u nešto što to tijelo nikad neće biti, konstantno opstruišu funkcionisanje Mehanizma koordinacije i ignorišu stavove Republike Srpske.

Prema riječima Košarca, Zvizdiću i Šaroviću bili su poznati stavovi Vlade Republike Srpske o ugovoru o Transportnoj zajednici, ali su mjesecima namjerno odbijali da to pitanje rasprave unutar Mehanizma koordinacije.

"Svima je jasno šta radi Zvizdić, kome odgovara da Republike Srpske nema nigdje u procesu evropskih integracija, ali niko ne može da shvati šta radi Šarović, koji koristi svaku priliku da 'oblati' Republiku Srpsku i njene institucije", rekao je Košarac.

On je Zvizdiću i Šaroviću poručio da prestanu da prikrivaju sopstvenu odgovornost i nesposobnost napadima na institucije Republike Srpske.

"Zvizdić i Šarović 'udarili su u kuknjavu' zbog navodno izgubljenih 50 miliona evra u Trstu. Prvo, nije tačno da su ta sredstva izgubljena jer će se o tome još razgovarati. I drugo, nisu ovako kukali kada Savjet ministara BiH u parlamentu nije uspio da obezbijedi većinu za povećanje akciza, što bi ovoj zemlji donijelo milijardu i po evra investicija. To je još jedan dobar razlog zbog kojeg pomenutom dvojcu treba izglasati nepovjerenje", poručio je Košarac.

Izvor: Srna