latinica  ћирилица
13/07/2017 |  18:44 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

Optužnica za referendum o Danu Republike neprihvatljiva za Srpsku (VIDEO)

Optužnica protiv članova Komisije za referendum u Republici Srpskoj samo govori o apsurdu koji se zove Bosna i Hercegovina – ovako je predsjednik Srpske Milorad Dodik za RTRS komentarisao posljednji potez Tužilašta BiH.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

Dodik je istakao da je Sud i Tužilašto izmislila međunarodna zajednica u saradnji sa Bošnjacima kako bi se putem neustavnih instalacija i protivno Dejtonu vršilo pravno i političko nasilje nad Srpskom.

Podizanje optužnice Dodik je nazvao nepodnošljivim i za Republiku Srpsku neprihvatljivim, te je istakao da će se u skladu sa odlukom Narodne skupštine svim raspoloživim sredstvima stati u odbranu oštuženih. Cijeli intervju sa predsjednikom Republike Srpske pogledajte u Pečatu odmah nakon Dnevnika.

- Ta gradacija koju su oni učinili je nelogična. Imate mnogo ljudi koji su u tom učestvovali i daleko više nego što su optuženi oni su našli iz njima znanih nepravnih vjerovatno razloga da optuže četiri čovjeka, a da ostale članove Komisije navodno zbog imuniteta oslobode. To govori da je naša greška bila što nisu svi bili članovi Parlamenta i onda ne bismo imali problem - kaže Dodik.

On je dodao da se u BiH dešavaju apsurdi, odnosno da neko mora biti optužen, a nije važno ko.

"Vjerovatno su računali da bi optužnica protiv mene premijerke Srpske Željke Cvijanović ili bilo kojeg drugog visokopozicioniranog funkcionera predstavljala mnogo trvenja i da je to nemoguće završiti za godinu dana da bi modeliralo političke procese i, vjerovatno, se iz tog razloga odustalo, a ostalo je prema ova četiri čovjeka zato što nisu članovi parlamenta i nemaju tu vrstu angažmana", rekao je Dodik.

 

On je naveo da su četiri člana Komisije radila po zahtjevu i u skladu sa odlukom Narodne skupštine, čije odluke imaju obavezu da poštuju.

"Narodna skupština je rekla da se ide na referendum, a ne oni", rekao je Dodik.

On je zaključio da je očigledno riječ o montiranom političkom procesu.

Pogledajte kompletan intervju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za politički magazin Pečat: