latinica  ћирилица
14/07/2017 |  14:10 ⇒ 14:10 | Autor: RTRS

Skoplje: Ukinut pritvor novinaru Zoranu Božinovskom

Novinaru Zoranu Božinovskom, optuženom za odavanje državne tajne, ukinut je pritvor u kome se nalazio od 21. aprila prošle godine, saopšteno je iz Osnovnog suda u Skoplju.
Zoran Božinovski - Foto: Novosti.rs
Zoran BožinovskiFoto: Novosti.rs

Na današnjem pretresu, sudija je odredio preventivnu mjeru obezbjeđivanja prisustva optuženog tokom postupka.

"Protiv ovog rješenja dozvoljeno je pravo žalbe u roku od tri dana", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja novinara Makedonije saopšteno je da Makedonija "više nije na sramnoj listi zemalja u kojim su novinari u zatvoru".

Makedonsko tužilaštvo za organizovali kriminal i korupciju podiglo je optužnicu protiv Božinovskog zbog odavanja državne tajne.

Božinovskom, koji je urednik sajta "Bure vesnik", na teret su stavljena krivična djela špijunaža, udruživanje u kriminalnu grupu i ucjena.

U akciji "Špijun" makedonskog MUP-a, koja je pokrenuta u novembru 2013. godine, uhapšeno je dvadesetak osoba, među kojima i visoki policijski zvaničnici, kojima je na teret stavljeno odavanje državne tajne.

Božinovski je tada pobjegao u Srbiju, gdje je iste godine uhapšen u Novom Sadu po Interpolovoj potjernici. U Srbiji je jedno vrijeme proveo u ekstradicionom pritvoru, a potom je pušten na slobodu, ali su mu oduzeta dokumenta.

Na zahtjev makedonskih vlasti, Srbija je 21. aprila prošle godine isporučila Božinovskog Skoplju.

Božinovski je tvrdio da je riječ o montiranom slučaju, jer tadašnjim vlastima nisu odgovarali njegovi novinarski tekstovi.

Izvor: Srna