X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
15/07/2017 |  21:16 ⇒ 21:16 | Izvor: RTRS

Zbog selfija majmuna fotograf na ivici bankrota

Fotograf Dejvid Slejter, koji je objavio čuveni selfi majmuna, objavio je da je na ivici bankrota zbog tužbe koju je pokrenula PETA, tvrdivši da autorska prava zapravo pripadaju majmunu Narutu.
Dejvid Slejter je imao veoma malo koristi od poznate fotografije - Foto: RTS
Dejvid Slejter je imao veoma malo koristi od poznate fotografijeFoto: RTS

Slejter se već godinama bori da obezbjedi autorska prava na fotografiju, a nije mogao da priušti avionsku kartu do San Franciska kako bi prisustvovao najskorijem sudskom ročištu, održanom u sriedu, već je cijeli događaj pratio od kuće putem interneta, piše Gardijan.

Osim toga, Slejter kaže da nema dovoljno novca da zamjeni pokvarenu fotografsku opremu, niti da plati advokata koji ga predstavlja otkad je proces počeo 2015. godine.

Priča o fotografiji počela je 2011. godine kada je Dejvid Slejter bio u Indoneziji i fotografisao grupu majmuna. Fotograf tvrdi da su fotografije nastale zahvaljujući njegovoj dovitljivosti da natjera majmune da pritisnu dugme za okidanje foto-aparata, dok su gledali direktno u objektiv.

"To nije slučajno ponašanje majmuna. Zahtevalo je dosta znanja sa moje strane, mnogo istrajnosti, znoja i muke", objašnjava Slejter.

Fotografija je postala veoma popularna i zaradio je nekoliko hiljada funti kojim je pokrio troškove puta u Indoneziju, ali je 2014. godine postala predmet spora o autorskim pravima, nakon što je Slejter zatražio od sajtova Tehdert i Vikipedija da prestanu da koriste njegove fotografije bez dozvole.

Sajtovi su odbili, rekavši da fotografija ne može imati autorska prava, jer majmun originalni autor slike. Kancelarija za autorska prava SAD donela je odluku da autorska prava ne mogu pripadati životinjama.

PETA je 2015. godine podnijela tužbu, kojom su tvrdili da autorska prava pripadaju životinji i identifikovali su je kao šestogodišnjeg mužjaka ćubastog makaki majmuna, Naruta.

Majmun, autorska prava, novac i reputacija

Sud je 2016. godine donio odluku protiv PETE, rekavši da životinje ne mogu biti vlasnici autorskog prava. PETA je, međutim, podnijela žalbu i na osnovu nje je u srijedu bilo održano ročište.

Sudija Rendi Smit je rekao da u ovom slučaju nema načina da majmun stekne ili zadrži novac, niti da izgubi reputaciju.

"Nema čak ni tvrdnje da bi autorska prava nekako mogla koristiti Narutu. Kakve finansijske koristi primjeniti na njega? Nema ničega", objasnio je sudija.

Drugi sudija, Karlos Bea, u jednom trenutku je razmatrao pitanje kako bi se autorska prava prenijela na potomstvo autora.

"U Narutovom svijetu, postoji li legitimnost i nelegitimnost? Da li su Narutovi potomci 'djeca' na način kako ih sud definiše?", zapitao se sudija Bea.

Za Slejtera, to je bio bolno irioničan niz pitanja kada se uzme u obzir da je zabrinut za svoju sedmogodišnju kćerku i lično uvjerenje da autorska prava pripadaju njemu.

"Pouzdano znam da je majmun na fotografiji ženka i da su pogriješili godine. Zapanjen sam američkim sudstvom. Sigurno je bitno da me pravi majmun tuži", rekao je Slejter.

Fotograf je zbog svih procesa na ivici bankrota i razmatra šta bi mogao da radi kako bi zaradio, jer prema njegovim riječima, sada nema dovoljno ni da plati porez na dohodak.

"Pokušavam da postanem teniski trener. Razmišljam čak i o šetanju pasa. Ne zarađujem dovoljno ni da platim porez na dohodak. Na ivici sam da sve batalim", izjadao se Slejter Gardijanu.

Izvor: RTS, Tanjug