X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
20/07/2017 |  16:20 ⇒ 16:36 | Izvor: RTRS

Protesti zbog ubistva lava

Sina najpoznatijeg lava Zimbabvea Sesila, čije je ubistvo izazvalo bijes javnosti širom svijeta, takođe su ubile lovokradice.
Protesti zbog ubistva lava - Foto: Getty Images
Protesti zbog ubistva lavaFoto: Getty Images

Iz Nacionalnog parka Huange su izjavili da je Ksanda ubio doktor Ričard Kok koji je takođe upucao i njegovog brata 2015. godine. Bio je star šest godina i imao je nekoliko potomaka.

"Danas smo saznali da je prije nekoliko dana Ksanda, Sesilov sin upucan od strane doktora Ričarda Koka koji je htio da se hvali svojim ulovom. Kok je takođe upucao i Ksandinog brata, 2015. godine koji je tada imao samo četiri godine. Imao je nekoliko potomaka. Nažalost, oba Sesilova sina su nakon dvije godine doživjela istu sudbinu kao i njihov otac", navodi se u saopštenju Nacionalnog parka.

Smrt njegovog oca, lava Sesila bila je glavna vijest. Zubar Volter Palmer iz Minesote poželio je da na svom safari putovanju ubije lava i za metu je odabrao veličanstvenog Sesila, najpoznatijeg lava u Zimbabveu. Lav je ponađen oderan i obezglavljen na obodima parka. Trinaestogodišnji lav nosio je GPS ogrlicu u okviru istraživačkog projekta Oksford univerziteta. Utvrđeno je da je najprije pogođen strijelom, a lovci su ga zatim pratili i ubili iz puške.

Njegovo ubistvo izazvalo je bijes javnosti širom svijeta, ali i masovne proteste u kojima su aktivisti za prava životinja zahtijevali najstrože kazne za lovokradice.

Izvor: Agencije