latinica  ћирилица
21/07/2017 |  16:09 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

UKC Srpske uvodi nove metode operativnih zahvata (VIDEO)

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske uvodi nove metode operativnih zahvata.
UKC - Foto: RTRS
UKCFoto: RTRS

Uspješno su obavljene četiri operacije grudne žlijezde endoskopskim putem, bez otvaranja grudnog koša na Klinici za torakalnu hirurgiju.

Korak je ovo naprijed u razvoju medicine na našim prostorima, jer ovakvi zahvati do sada nisu izvođeni u Bosni i Hercegovini.

Četiri pacijenta uspješno su operisana novom metodom, dva su već u svom domu, a to zapravo i jeste najveća prednost izvođenja video-asistirane timektomije, najmodernije operacije grudne žlijezde. Zahvat traje od 20 do 50 minuta.

- Ovo sve je proces, ovo nije jedan momenat u kojem smo nešto uradili. Sve je to proces modernizacije koji mora da se prati. U medicini je najteže pratiti trendove, a to je naš plan - ističe Marko Kantar, načelnik Službe za torakalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Vlado Đajić, v.d. generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Srpske kaže da je neophodo imati dobro edukovan kadar, kako bi imali jedan od naboljih kliničkih centara u regionu.

Podršku je dao i svjetski stručnjak u ovoj oblasti, Miloš Koledin. Ljekare Kliničkog centra Srpske, Koledin je edukovao pa su sada spremni da samostalno obavljaju ovakve intervencije.

- Danas se to radi videom kroz tri mala otvora, dva 5-milimetarska i jedan 10-milimetarski. Pacijent ide za 24 sata ili isti dan kući - kaže on.

U odnosu na klasičnu operaciju koja podrazumijeva desetodnevni oporavak, video-asistirana timektomija omogućava brži oporavak pacijenta, kraću hospitalizaciju od svega dva dana, neuporedivo veći komfor, manju bolnost za pacijenta kao i nižu stopu komplikacija i ono najvažnije- isti rezultat uz manje troškove.