latinica  ћирилица
22/07/2017 |  15:39 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Poruka sa skupa na Gvoznu: Očuvati jedinstvo unutar srpskog naroda (VIDEO)

Јedinstvo unutar srpskog naroda mora se očuvati- jasna je poruka Boračke organizacije Republike Srpske sa današnje tradicionalne manifestacije Dani koševine "Gvozno-Moba-Ozon 2017" koja je održana na Gvoznu u opštini Kalinovik.
Kalinovik - kosidba - Foto: RTRS
Kalinovik - kosidbaFoto: RTRS

U okviru ove manifestacije kojom su obilježene 24 godine od osnivanja Gardijske brigade Vojske Republike Srpske i BORS-a, služen je parastos za sve poginule borce Vojske Republike Srpske, te položeno cvijeće u spomen sobi u Kalinoviku.

Oživjelo je danas Gvozno sjećanja na Gardijsku brigadu koja je za Srpsku dala 258 najboljih sinova, na jedinstvo naroda i Vojske Republike Srpske kad je bilo najteže, na čuvenu mobu u vihoru ratnih dešavanja koju je upravo na Gvoznu organizovao njen komandant Ratko Mladić.

- Pripadnici Gardijske brigade sa svim pripadnicima Hercegovačkog korpusa i svih ostalih jedinica, izvršili su tada ovdje koševinu, kako bi se obezbijedilo što više sijena za stočni fond - kaže Momir Bratić, bivši pripadnik Gardijske brigade VRS.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je da je današnji skup na Gvoznu tradicija srpskog naroda.

- Kosimo ovo polje kao pomoć narodu Kalinovika i još jednom pokazujemo da su narod i Vojska Republike Srpske uvijek bili i ostali jedno - kaže Lalić.

I danas, već petu godinu zaredom moba na Gvoznu okupila je borce i kosce iz Ljubinja, Trebinja, Foče, Sokoca, Gacka, Šamca, Prijedora - iz svih krajeva Srpske. I dolaziće, kažu, dok su živi.

- Dolaziću svake godine, dok god mi to bude dozvoljavalo zdravlje i sreća junačka - kaže kosac Gojko Lopatić.

Današnjim okupljanjem borci su pokazali svoje jedinstvo. Zato su u svoje i u ime zavjetnika, 23.000 poginulih, poslali jasnu poruku narodu i posebno političarima.

- Moramo biti jedinstveni, moramo prekinuti ovu jednu vrstu "specijalnog rata" koji se vodi unutar srpskog naroda na različitim nivoima. To je nešto što nas zaista iscrpljuje i što je, prije svega, nepotrebno - poručio je predsjednik BORS-a, Milomir Savčić.

A Gvozno će i dalje čuvati i jedinstvo i tradiciju. Potvrđuje to i najmlađi kosac, 19-ogodišnji Strahinja Slavković.

- Došao sam da podržim ovu manifestaciju, a ako Bog da dolaziću i narednih godina - kaže Strahinja.

Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović rekla je da je skup na Gvoznu manifestacija koja sabire i objedinjuje ljude iz svih krajeva Republike Srpske.

- Ono štok karakteriše ovaj skup, što je prepoznatljivo svake godine a tako i ove, je ta nevjerovatna duhovna snaga i jedinstvo srpskog naroda koje se ovdje osjeti, jedinstvo srpskog borca, vojnika i naroda i djeteta - kaže Komlenovićeva.

Pismo generala Ratka Mladića okupljenima na Gvoznu pročitao je general Petar Škrbić, a i ovogodišnja koševina protekla je uz viteške igre i nezaobilaznu izvornu pjesmu.