X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
23/07/2017 |  08:59 ⇒ 09:48 | Izvor: RTRS

Dehidrirani ili pijani - ako sjedate za volan, isto je

Američko istraživanje otkrilo je da vožnja u dehidriranom stanju može da bude jednako opasna kao vožnja pod uticajem alkohola. Zato je vrlo važno da popijete dovoljnu količinu vode prije nego što sjednete za volan.
Pežo - Foto: RTRS
PežoFoto: RTRS

Tim američkih naučnika istraživao je koliko će grešaka tokom simulirane vožnje ispitanici napraviti u zavisnosti od toga koliko vode su popili prije vožnje.

Učesnici istraživanja su prvog dana na svakih sat vremena pili po čašu vode i ukupno napravili 47 grešaka, a drugi dan na svaka sata popili samo gutljaj vode i napravili ukupno 101 grešku, što je više nego dvostruko. Greške koje su pravili bile su, između ostalog, krivudanje u traci, prelaženje preko trake, prekasno kočenje i slično.

Kako su vožnja i ispijanje dovoljne količine vode uopšte povezani? Naime, ljudski mozak ne funkcioniše optimalno kada je organizam dehidriran.

Dehidratacija takođe negativno utiče na vještine važne za pravilnu vožnju poput bistrine uma, pravovremene reakcije, fokusiranja, koncentracije pa čak i na raspoloženje. Kad organizmu fali vode, mišići takođe ne funkcionišu onako kako bi trebalo.

Izvor: Agencije