latinica  ћирилица
23/07/2017 |  09:23 ⇒ 09:48 | Autor: RTRS

Ovo je prava istina o Oblasti 51

Oblast 51 se već decenijama nalazi u središtu teorija zavjera o vanzemaljcima. Saznajte u nastavku teksta zašto je ova udaljena vojna baza u Nevadi privukla toliku pažnju svjetske javnosti.

Ranih pedesetih godina prošlog vijeka, američki avioni izvodili su niske letove nas SSSR-om u okviru izviđačkih misija. Ipak, američka vlada stalno je strahovala da bi letilice mogle da budu primjećene i oborene.

Iz tog razloga, američki predsjednik Dvajt Ajzenhauer odobrio je 1954. godine razvoj novog aviona namijenjenog špijuniranju Sovjetskog Saveza.

Projekat, koji je nosio naziv “Akvaton“, zahtijevao je korišćenje udaljene oblasti koja ne bi bila lako dostupna civilima ili špijunima, a Oblast 51 bila je savršena za to. S obzirom na to da su ranije na istom području vršena nuklearna istraživanja, vojska je bila izuzetno dobro upoznata sa terenom.

Na ljeto 1955. godine počele su da stižu prijave u vezi sa 'neidentifikovanim letećim objektima', ali ono što su ljudi vidjeli nisu bili vanzemaljci, već testiranje borbene letilice U-2 koja je imala sposobnost letenja na 18.000 metara visine. Putnički avioni letili su na visini od 3.000 do 6.000 metara, što znači da piloti nisu mogli da znaju šta predstavljaju "male tačke"& koje bi vidjeli visoko na nebu.

Iako je američka vlada znala da je riječ o avionu U-2 , to svakako nije smijela da iznese u javnost, tako da je objasnila da je riječ o "prirodnim fenomenima" i "meteorološkim istraživanjima".

Iako se testiranje U-2 završilo krajem pedesetih, Oblast 51 zadržala je dugo svoju namjenu. Kasnije su na ovom području testirani F-117A, A-12 i “Tacit Blue“.

Čemu baza služi danas, niko ne zna. Američka vlada je tek 2013. godine priznala njeno postojanje.

Izvor: Agencije