latinica  ћирилица
24/07/2017 |  08:08 | Autor: RTRS

Medicinski kadar napušta dobojsku bolnicu

Medicinske sestre, instrumentarke, najcjenjenije su u Njemačkoj, zbog čega je najveći broj upravo njih napustio bolnicu "Sveti apostol Luka" u Doboju i zaputio se u ovu zemlju u potrazi za boljom platom.
Doboj - ЈZU bolnica Sveti apostol Luka - Foto: RTRS
Doboj - ЈZU bolnica Sveti apostol LukaFoto: RTRS

"Kada u svojoj biografiji napišu da su radili u sali, intenzivnoj njezi, poslodavci ih prihvataju objeručke", pojašnjava Živko Marković, predsjednik Saveza medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske.

"Rad u salama je specifičan", kaže Marković, "jer su potrebne godine edukacije da bi se dobio kvalitetan kadar, ali ekonomska situacija tjera medicinske sestre da sve to napuste i u Njemačkoj rad nastavljaju kao njegovatelji".

"Otišlo je do sada iz svih operacionih sala, hirurških i ginekoloških, šest instrumentarki, koje imaju radnog staža od 25 do 30 godina. Možda bi taj odlazak bio veći da sestre govore njemački", navodi Marković.

Za boljim uslovima rada odlaze i zaposleni na Internom odjeljenju, ali i babice iz porodilišta, zbog čega su u bolnici bili prinuđeni da sa evidencije Zavoda za zapošljavanje prime babicu na tri mjeseca, kako bi "premostili" odlazak radnika na godišnje odmore i u penziju. Za odlazak u inostranstvo spremaju se i radnici sa drugih odjeljenja. Bilo je i slučajeva povratka, jer Uprava bolnice nije dozvolila neplaćeno jednogodišnje odsustvo.

Izvor. Nezavisne novine