latinica  ћирилица
24/07/2017 |  13:16 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Trebinje- Potpisan ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje (VIDEO)

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić potpisao je u Trebinju ugovore o izgradnji sistema za navodnjavanje na području tog grada u vrijednosti oko 5,8 miliona KM.
Trebinje: Potpisan ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje - Foto: RTRS
Trebinje: Potpisan ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanjeFoto: RTRS

Ugovori su potpisani sa izvođačem radova, a predviđaju izgradnju oko 10 kilometara glavnih distributivnih cjevovoda i dvije pumpne stanice za navodnjavanje oko 860 hektara zemljišta u Trebinjskom i Popovom polju.

Ovo je tek prva faza izgradnje sistema za navodnjavanje u Hercegovini, a radovi počinju za desetak dana.

Mirjanić je rekao da to ministarstvo neće stati dok sve parcele u Trebinju ne budu pokrivene sistemom za navodnjavanje. On je naglasio da će vrijednost radova iznositi pet miliona KM, a 85 odsto sredstava će obezbijediti Vlada Srpske kroz pomoć Svjetske banke, a 15 odsto Grad Trebinje.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je u drugoj fazi planirana izgradnja sekundarne mreže za navodnjavanje Trebinjskog i Petrovog polja, kao i postavljanje instalacija prema zubačkom platou sa pumpnim sistema i dovođenja vode u sela Turmenti, Orašje, Konjsko, Radešići, Bogojević selo i Ubla.

Prema njegovim riječima, već sljedeće sedmice su planirane aktivnosti na ovom projektu, i uz pomoć Vlade Srpske, nadležnog ministarstva, "Hidroelektrana na Trebišnjici", kao i sredstvima grada Trebinja, biti završen ovaj sistem u cijelosti i time omogućen kvalitetniji razvoj poljoprivrede i stočarstva u ovom kraju.

"Trebinje će uputiti inicijativu nadležnom ministarstvu da Hercegovina dobije mašinu koja bi mogla da privede namjeni one površine koje sada nisu u namjeni. Procjenjuje se da ih ima nekoliko hiljada hektara, a mogle bi da budu davane u zakup ili pod koncesiju", najavio je Petrović.