latinica  ћирилица
24/07/2017 |  15:54 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Šamac- Bajkanović ne prihvata smjenu (VIDEO)

Prije nego što se vratio na funkciju potpredsjednika Skupštine opštine Šamac, Krsta Bajkanović ponovo je smijenjen.
Šamac - Foto: RTRS
ŠamacFoto: RTRS

Nije pomogla ni presuda Okružnog suda iz Doboja koji je poništio raniju skupštinsku odluku o Bajkanovićevoj smjeni. Na mjesto potpredsjednika odlukom skupštinske većine vraćen je Јovo Nedić, koji je tu finkciju obavljao od januara do juna.

Razlog za novi opoziv Bajkanovića, kako je navela Nikolina Škrbić, predsjednica Skupštine opštine, jeste to što se sud u Doboju nije bavio razlozima prethodnog opoziva, nego manjkavošću postupka.

- Kada smo prvi put opozvali Krstu Bajkanovića, rekli da je Bajkanović vratio tuđi mandat, što po Izbornom zakonu nema pravo i imamo dokaz iz Centralne izborne komisije da je to bilo tako - navela je Škrbićeva.

- Mi se ovime više nećemo baviti i okrećemo se realnim i pravnim stvarima koje muče građane ove opštine - kaže Velimir Andrić, odbornik NDP.

Bajkanović i opozicioni DNS i SNSD smatraju da se radi o politički motivisanoj smjeni. Kao i u slučaju prethodnog opoziva, i ovoga puta nije ispoštovan poslovnik Skupštine opštine, što će, kaže Bajkanović, rezultirati novom tužbom.

- Oni već sada prave neke distance, kažu da su preispitali odluku suda. Pa ako preispituju odluke, ako se žale, onda me nisu mogli skinuti - navodi Bajkanović.

- Nas stvarno čudi zašto se pokreće opoziv iz istih razloga kad je činjenica da je sud utvrdio da ti razlozi nisu valjani? Mi smo tako i postupili i glasali protiv tog opoziva - kaže Milan Simić, odbornik SNSD.

Nakon što je tajnim glasanjem Krsta Bajkanović opozvan sa funkcije potpredsjednika Skupštine opštine, ponovo je izabran Јovo Nedić koji je u januaru napustio DNS i priklonio se vladajućoj skupštinskoj većini okupljenoj oko SDS i NDP.