latinica  ћирилица
24/07/2017 |  16:02 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Oprezno na tropskim vrućinama! (VIDEO)

Živa u termometru ovog mjeseca često prelazi 35 stepeni. Prema trenutnim pokazateljima, ovo ljeto jedno je od najtoplijih u posljednjih nekoliko godina.
Vreline - Foto: RTRS
VrelineFoto: RTRS

Da bi ublažili neželjene posljedice i što bezbolnije izdržali tropske dane, potrebno je adekvatno se pripremiti i izboriti sa tropskim vrućinama.

Tokom tropskih dana, najosjetljiviji su hronični bolesnici, starije osobe i oni koji mnogo vremena provode na otvorenom.  Na preko 40 stepeni na suncu, zaposleni koji rade na otvorenom trude se da što više vremena provode u hladovini.

Oni koji u ovom periodu godine nemaju puno obaveza, svaki slobodan trenutak koriste za odlazak na neko od kupališta.

Nerijetko se veliki broj saobraćajnih udesa dogodi upravo zbog nesnosnih vrućina, pa se vozačima savjetuje da tokom vožnje prave česte pauze. Tropske vrućine najmanje pogoduju hroničnim bolesnicima i starijim osobama. Ljekari savjetuju da se što manje vremena provodi na otvorenom, ishrana bi trebalo da bude lagana, a garderoba od prirodnih materijala.

Doktor Aleksandar Stevanić, iz Službe hitne medicinske pomoći u Bijeljini, navodi da je potrebno izbjegavati izlaganje suncu u periodu od 11 do 17 časova, te preporučuje unošenje veće količine tečnosti, voća i povrća.

Za naredne dane je obećavajuća vremenska prognoza, ali nakon kratkog osvježenja ponovo dolaze vrućine.

Gorana Borojević, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, kaže da će u utorak i srijedu doći do pada temperature vazduha, praćenog naoblačenjem, pojavom kiše, pljuskova i grmljavine.

Početkom sedmice maksimalna dnevna temperatura iznosiće od 29 do 38 stepeni Celzijusovih.

Kao i svake godine kada su velike vrućine, nadležni apeluju da se radno vrijeme radnicima koji borave na otvorenom, prilagodi da se ne bi izlagali najjačem dejstvu sunca. Ako ipak imate neodloživ posal, sa sobom uvijek nosite flašicu vode, sunčane naočare, šešir ili kapu, i što više, držite se debele hladovine.