latinica  ћирилица
24/07/2017 |  17:06 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Petrovo: U okviru projekata realizovano 182.000 KM

Na području opštine Petrovo sprovedeni su projekti u iznosu od 182.000 KM, koje su putem programa "Јačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" finansirale vlade Švajcarske i Švedske, te opština Petrovo, saopšteno je iz lokalne uprave.
Petrovo - Projekti - Foto: SRNA
Petrovo - ProjektiFoto: SRNA

Vlade Švajcarske i Švedske obezbijedile su 140.000 KM, a iz budžeta opštine oko 42.000 KM. Projekte je realizovao Razvojni program UN /UNDP/.

U radnoj posjeti opštini Petrovo danas su boravile delegacije ambasada Švajcarske i Švedske u BiH, kao i predstavnici UNDP-a, da bi se upoznale o realizovanim projektima.

Između ostalih, realizovani su infrastrukturni projekti u pet mjesnih zajednica ove opštine, brojne obuke koje su prošli predstavnici mjesnih zajednica, nabavljen je ultrazvučni aparat, te formirana mreža volontera koji će pomagati starijoj populaciji u udaljenim dijelovima opštine.

Direktor za saradnju Ambasade Švajcarske u BiH Barbara Šojer naglasila je da je realizacijom programa "Јačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" napravljen dodatni iskorak u odnosu na prethodne, jer je spušten na onaj nivo gdje ljudi zaista žive i realizuju svoje potrebe.

Predstavnik Ambasade Švedske u BiH Mario Ignjević izrazio je zadovoljstvo činjenicom da opština Petrovo kontinuirano aplicira za projekte i dobija podršku Vlade Švedske, te naglasio da ovaj projekat već daje dobre rezultate.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Sukrob Košmuhamedov podsjetio je da je ukupan budžet projekta 14,5 miliona KM i da lokalne zajednice učestvuju sa 30 odsto vlastitih sredstava.

"To pokazuje da domaće vlasti osjećaju odgovornost i da je ovaj projekat i njihovo vlasništvo", rekao je Košmuhamedov i istakao da su sve realizovane projekte prepoznali građani.

Predsjednik Skupštine opštine Petrovo Brano Marjanović uputio je zahvalnost vladama Švajcarske i Švedske, kao i UNDP-u, koji putem ovog projekta pružaju veliku pomoć stanovništvu ove lokalne zajednice.

Nakon sastanka u zgradi opštine, delegacije su posjetile Dom zdravlja "Ozren", za koji je putem ovog projekta nabavljen novi ultrazvučni aparat i mjesnu zajednicu Krtova, gdje je realizovan projekat asfaltiranja i uređenja školskog poligona, navedeno je u saopštenju.

Izvor: SRNA