latinica  ћирилица
24/07/2017 |  18:18 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Suša prijeti da prepolovi rod kukuruza! (VIDEO)

U Semberiji suša već uzima danak na usjevima. Ugrožene su sve žitarice, jer je u prošlom i ovom mjesecu palo duplo manje kiše nego što je potrebno za razvoj biljaka. Ratari su zabrinuti jer je veliko pitanje da li će obezbijediti dovoljne količine hrane za stoku i sačuvati stočni fond.
Suša - Foto: RTS
SušaFoto: RTS

Zemlja žedna kiše, a i usjevi. Sunce prži biljke i umanjuje prinos kukuruza. Biljke se suše, a napadaju ih i insekti. Ne bude li do kraja nedjelje većih padavina, ambari će ostati poluprazni.

Poljoprivrednik Dragiša Sakić, iz Popova, kaže da će sav kukuruz koji se nalazi u lošem stanju biti smješten u silažu, zbog čega ratari koji uzgajaju ovu kulturu neće imati dobiti ove godine.

Tamo gdje je moguće navodnjavanje, ratari će sačuvati prinos kukuruza, ali i povećati troškove proizvodnje. Svjesni su da bez ulaganja nema dobiti - ako ne bude dovoljno hrane za stoku moraće da smanjuju stočni fond.

Ostoja Nikolić, iz Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda Republike Srpske, kaže da se od 150 do 200 litara dnevno potroši više vode, što uvećava troškove proizvodnje, pa na kraju mlijeko, kao finalni proizvod, nema adekvatnu cijenu.

Kako obezbijediti dovoljno stočne hrane i održati dnevnu proizvodnju od oko 5.500 litara mlijeka brine i Poljoprivredno dobro Semberija koje trpi štetu zbog suše na 600 hektara pod kukuruzom i 300 pod sojom. Iako su zasijali skuplje hibride kukuruza, očekivani prinos preko deset tona po hektaru na parcelama uz Savu, samo je pusta želja. Najavljena kiša predstavlja slamku spasa.

Prema riječima Slavka Gligorevića, tehničkog direktora Semberije, padavine bi nešto poboljšale prinos, ali ne značajno, pa se ne može očekivati planirani prinos, koji će vjerovatno biti prepolovljen.

U prošlom i ovom mjesecu, u Semberiji je palo pedesetak litara kiše po metru kvadratnom, a kukuruz je sada u kritičnoj fazi i potrebno mu je 110-120 litara kiše ravnomjerno raspoređene tokom cijelog mjeseca.

Dragan Zarić, stručnjak iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, ističe da kukuruz, bez obzira što je prošao fazu oprašivanja, ako nema dovoljnih količine padavina da nalije zrno, neće biti poboljšan prinos.

Ratarima bez navodnjavanja nema perspektive. Ako je to nemoguće, preostaje im da umanje štetu osiguranjem usjeva, što bi ih po hektaru koštalo 1.200 maraka. Poljoprivreda je fabrika pod vedrim nebom u koje su ovih dana uprte oči ratara. Nadaju se da će večeras konačno pasti kiša i umanjiti gubitke, a na parcelama koje se navodnjavaju smanjiti troškove. Padavine bi dobro došle i ratarima koji s mukom pokušavaju da pripreme zemljište za sjetvu uljane repice.