latinica  ћирилица
24/07/2017 |  18:43 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Radnici Vučevice ne odustaju od obustave rada (VIDEO)

Nastavljena je obustava rada u Šumskom gazdinstvu Vučevica, Čajniče. Radnici poručuju da neće nastaviti da rade sve dok ЈP Šume Srpske ne povuče odluku o smjeni aktuelnog v.d. direktora gazdinstva Slobodana Pejovića i imenovanju novog v.d. Neđe Mašića.
Radnici ŠG Vučevica - Foto: RTRS
Radnici ŠG VučevicaFoto: RTRS

Iz Šuma Srpske odgovaraju, da Pejoviću nije produžen mandat nakon što je pokrenut postupak za utvrđivanje odgovornosti za povredu radne obaveze.

Radnici Vučevice iz Čajniča odlučni su u namjeri da spriječe primopredaju dužnosti između Slobodana Pejovića i Neđe Mašića. Prvog hvale kao najuspješnijeg direktora u okviru Јavnog preduzeća, dok drugom spočitavaju da nema odgovarajuću stručnu spremu i ni dana rada u Šumskom gazdinstvu.

Јadranka Tadić, predsjednica Sindikalne organizacije Vučevice, kaže da je sindikat za to "da dođe neko stručan, školovan, a ne neko sa ulice".

Stojan Dragičević, predsjednik Nadzornog odbora Granskog sidnikata šumarstva i prerade drveta, kaže "da su se radnici  okupili da izraze nezadovoljstvo nezakonitom odlukom o imenovanju direktora i tražimo da se ta odluka poništi".

Plate, doprinosi i regres za 174 stalno zaposlena redovno se izmiruju, zbog čega radnici problematizuju smjenu aktuelnog v.d. direktora gazdinstva.

Dragan Radović, sjekač-motorista Vučevice, kaže "da su čuli da se smjenjuju direktori koji ne posluju pozitivno, ali mi poslujemo pozitivno. Šta je tu problem ne znam, možda se politika uplela?"

I Slobodan Pejović smatra da je direktor Šuma Republike Srpske Risto Marić pod političkim pritiskom potpisao nezakonito rješenje o imenovanju novog v.d. Sam je, kaže, spreman da se ne kandiduje za novi mandat u korist nekog od dvadesetak visokoobrazovanih inžinjera šumarstva i pravnika koji već rade u ŠG Vučevica.

Iz Šuma Srpske odgovaraju da je Pejoviću još u martu prošle godine istekao mandat od kada je vršilac dužnosti. Taj mandat mu je istekao 21. jula ove godine i ne planiraju da ga obnove.

"Povod za neimenovanje jeste nepoštovanje politike Јavnog preduzeća, zbog čega je Uprava zaključila da se protiv v.d. ŠG Vučevica Čajniče Slobodana Pejovića pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti za povredu radne obaveze direktora".

ŠG Vučevica Čajniče je najuspješnije u Republici Srpskoj, a prošlu godinu završilo je sa 1,4 miliona KM dobiti. Obustava rada svakog dana nanosi gubitke od nekoliko desetina hiljada maraka.