latinica  ћирилица
24/07/2017 |  19:10 | Autor: RTRS

Sutra potpisivanje sporazuma rukovodstva "Fijata" i sindikata

Pregovori između sindikata i rukovodstva "Fijata" koji su počeli 19. jula uz posredstvo premijera Srbije Ane Brnabić i Vlade Srbije, uspješno su završeni, a sutra će biti potpisan sporazum, saopšteno je iz Kancelarije Vlade za saradnju s medijima.

U saopštenju se navodi da su rukovodstvo "Fijata" i sindikati postigli dogovor koji će obezbjediti nastavak proizvodnje modela "fijat 500L" u Srbiji, kao i nastavak dijaloga između te kompanije i sindikata.

Dogovor koji je postignut dio je novog kolektivnog ugovora koji će obuhvatiti naredne tri godine.

Dogovoreno je i povećanje plata u skladu sa zvaničnom stopom inflacije koju projektuje Narodna banka Srbije /NBS/ za naredne tri godine.

Svake godine u februaru plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS, a za 2017. godinu povećanje će biti u iznosu od 2,2 odsto počev od avgusta, dok će za 2018. godinu plate će biti povećne za 4,5 odsto.

Polovina novogodišnjeg bonusa biće isplaćena u avgustu, a ostatak u decembru.

Postignut je dogovor da se naknada za noćni prevoz duplira i to će se činiti kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza.

Dogovoreno je i osnivanje komisije za tehnička mjerenja, koju će činiti članovi sindikata i predstavnici "Fijata" u Srbiji, kao i tehnički stručnjaci iz sjedišta kompanije, a s radom će početi u septembru 2017. godine.

Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primjenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće već 2018. godine.

U skladu sa dogovorom, predstavnici sindikata prihvatili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom cijelog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora.

Sutrašnjem potpisivanju sporazuma između rukovodstva "Fijata" i predsjednika Samostalnog sindikata zaposlenih u toj kompaniji prisustvovaće premijer Srbije Ana Brnabić, a ministar privrede Goran Knežević će kao resorni ministar formalno potvrditi postignuti sporazum između dvije strane koje su učestvovale u pregovorima, navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA