latinica  ћирилица
24/07/2017 |  19:21 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

U BiH presuđeni teroristi ili kupe slobodu - ili bježe?! (VIDEO)

Pravosuđe BiH presuđene ISIL-ovce pušta na slobodu. Nakon što je zbog pokušaja odlaska na ratište u Siriji osuđen na godinu dana zatvora, Senad Koštić zatvor je zamijenio novčanom kaznom. I to nije prvi slučaj da pripadnici ISIL-a u BiH slobodno šetaju ulicama.
Putanja pripadnika ID iz BiH u Siriju - Foto: RTRS
Putanja pripadnika ID iz BiH u SirijuFoto: RTRS

Iz Velike Kladuše u junu prošle godine Senad Koštić zaputio se ka sirijskom ratištu. Autobusom je stigao do Sarajeva, a odatle do Crne Gore. Na aerodromu u Podgorici za stotinak evra kupio je kartu za Istanbul. Turski graničari nisu mu dozvolili prelazak u Siriju. Uhapšen je po povratku u BiH. Sa Tužilaštvom BiH zaključio je sporazum o priznanju krivice i kupio slobodu za 36.000 maraka. 

"Osuđenom Senadu Koštiću izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, rješenjem suda BiH zamijenjena je u novčanu kaznu, koju je osuđeni u cijelosti uplatio", naveli su iz Suda BiH.

Prošle godine Nedžad Mujić, u terorističkim krugovima poznatiji kao Ebu Mubarek i Hadžija, za nešto manje od devet mjeseci zatvora platio je više od 26.000 maraka. U pritvoru je proveo više od tri mjeseca. I Mujić je zaključio sporazum sa Tužilaštvom BiH i priznao da je više puta iz Austrije odlazio u Siriju, finansirao ISIL i učestvovao u njihovim aktivnostima. Istovremeno, presuđenom ratniku ISIL-a Ademu Karamuji nakon osuđujuće presude i kazne od dvije godine zatvora, Sud BiH nije odredio pritvor. Karamuja je odnedavno u bjekstvu. 

Stručnjaci upozoravaju da su građani uzemireni kada se teroristi ekspresno nađu na slobodi. Bh. pravosuđe i Ministarstvo pravde trebalo bi da obezbijede da osuđeni za terorizam budu prioritet prilikom izvršavanja zatvorskih kazni. Istovremeno, potrebno je uvesti programe resocijalizacije, upozoravaju iz sarajevskog Centra za sigurnosne studije.

Prema riječima Denisa Hadžovića, direktor Centra za sigurnosne studije BiH, potrebno "bi bilo tražiti da te osobe prođu jedan vid programa prilikom izvršavanja kazni, pa kada izađu, na osnovu te procjene da kažemo da li imamo osobu koja se može integrisati u naše društvo, tako da vidimo da su jedna ili dvije osobe iskoristile međuprostor da ponovo odu na takva ratišta ili da se ponovo uključe u formacije koje su zabranjene u BiH".

Od 2014. godine zbog ratovanja u inostranstvu bh. građani mogu krivično da odgovaraju. S obzirom na to, da je to krivično djelo teško dokazati, u Tužilaštvu BiH često zaključuju sporazume o priznanju krivice. U praksi to izleda ovako – za ukupno 23 osuđena po tom osnovu samo 50 godina zatvora. Na blage kazne u svom posljednjem izvještaju upozorava i američki Stejt department.