latinica  ћирилица
24/07/2017 |  19:34 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Interes Beograda i Sofije - unapređenje saradnje u svim oblastima

Bilateralni odnosi Srbije i Bugarske su dobri i obostrani interes je da se saradnja unapređuje u svim oblastima, posebno u oblasti trgovine i turizma, ali i energetske i saobraćajne infrastrukture, konstatovali su danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i šef bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva.
Vučić i Zaharijeva o saradnji Srbije i Bugarske - Foto: RTRS
Vučić i Zaharijeva o saradnji Srbije i BugarskeFoto: RTRS

Na sastanku u Beogradu Vučić i Zaharijeva razgovarali su o bilateralnim političkim i ekonomskim odnosima, kao i o evrointegracijama Srbije, s obzirom na to da Bugarska u prvoj polovini sljedeće godine predsjedava EU.

Vučić je zahvalio Bugarskoj na kontinuiranom zalaganju za nastavak politike proširenja EU, koja je i jedan od prioriteta programa njenog predsjedavanja, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

On je istakao moguću korist od potpisivanja novog Memoranduma o saradnji dvije zemlje u oblasti evrointegracija, što bi omogućilo da Bugarska pruža pomoć Srbiji u pregovaračkim poglavljima.

Zaharijeva je posebno istakla spremnost za stručnu pomoć u poglavljima 23 i 24 i ponovila inicijativu Bugarske za održavanje samita EU-zapadni Balkan, kako bi i tom prilikom bila potvrđena evropska perspektiva regiona.

Ona je izrazila zahvalnost na svemu što državni organi Srbije čine za bugarsku manjinu, a tokom sastanka je postignut i dogovor da se nastavi rad na zajedničkom rješavanju pitanja informisanja bugarske manjine na maternjem jeziku.

Vučić i Zaharijeva istakli su neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: SRNA