latinica  ћирилица
25/07/2017 |  07:25 ⇒ 26/07/2017 | 07:37 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej osveštao manastir Osovicu kod Srpca (VIDEO, FOTO)

U manastirskom kompleksu Osovica kod Srpca osveštan je Saborni hram Blagovijesti Presvete Bogorodice.
Manastir Osovica - patrijarh Irinej - Foto: SRNA
Manastir Osovica - patrijarh IrinejFoto: SRNA

Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej služio je Svetu liturgiju uz sasluženje sveštenstva banjalučke eparhije.

Patrijarh Irinej rekao je da je ova svetinja obnovljena na slavu Božiju i radost ne samo Banjalučke eparhije i Republike Srpske, nego cijelog srpskog naroda.

On je istakao da je ovo veliki dar u kriznom vremenu, da Gospod grije ljudska srca i pokreće plemenite ideje, te da će ova svetinja nastaviti da vrši svoju veliku misiju i razvija ono što je danas neophodno - vjeru i pobožnost srpskog naroda.

Patrijarh Irinej je poručio da ovakve svetinje pomažu srpskom narodu da preživi, opstane i odupre se onima koji ga ne vole.

- Manastiri su uvijek bili svetila našeg naroda. To su bile moćne stražarnice koje su naš narod očuvale od neprijatelja, spoljašnjeg i unutrašnjeg. Ne znamo koji su opasniji i veći - rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej uručio je Njegovom preosveštenstvu episkopu banjalučkom Јefremu visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve Orden Svetog kralja Milutina za djelotvorni i plodonosni arhipastirski rad.

Vladika Јefrem rekao je da je, uz milost Božiju i podršku vjernika, ali i republičke vlasti, ovaj hram obnovljen nakon 320 godina, koliko je bio u ruševinama.

On je podsjetio da je prvobitno ovaj hram bio zadužbina svetog kralja Dragutina i da je od 14. do kraja 17. vijeka vršio duhovnu misiju dok nije porušen.

Vladika Јefrem rekao je da se u manastiru Osovica od prošle godine nalazi čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice koja je stigla iz manastira Hilandar, te pozvao narod da joj se moli na okupljanje i činjenja dobra na slavu Božiju i korist srpskog naroda i otadžbine.

Nastojatelj manastira Osovica jeromonah Teofil rekao je da je manastirski kompleks sagrađen u posljednjih osam godina na temeljina starog drevnog manastira koji datira iz prve polovine 14. vijeka.

- Manastir je bio aktivan do 1695. godine, kada je porušen. Tri vijeka je bio pod zemljom, a 2003. godine su arheolozi pronašli temelje manastira i prije osam godina je počela obnova - dodao jeromonah Teofil i naveo da je trenutno u manastiru pet monaha.

Osveštanju je prethodila sveta liturgija koju je služio patrijarh Irinej, uz sasluženje više vladika.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske i veliki broj vjernika.

Foto: SRNA

Predsjednik Srpske je rekao da je Srpska pravoslavna crkva najvažniji element srpskog identiteta, a manastirski kompleks Osovica kod Srpca dokaz postojanja srpskog naroda na ovim prostorima kroz vijekove.

- Veoma je važno da se upravo na ovaj način pokaže da je naš narod vijekovima unazad bio prisutan na ovim prostorima i upravo ovaj manastir treba da, osim toga što će biti i vjerski objekat, dokaže taj kontinuitet - naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je na mjestu današnjeg manastira nekoliko vijekova unazad bila pusta zemlja koju su Turci ostavili povlačivši se nakon izgubljene bitke i srušivši i sravnivši sa zemljom manastir koji se tu nalazio.

- Ova generacija ljudi predvođena banjalučkim vladikom Јefremom i Srpskom pravoslavnom crkvom, lokalnom zajednicom i republičkim vlastima, te vjernicima obezbijedila je sredstva za izgradnju novog manastira i da on na veličanstven način bude osveštan u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, što najbolje govori o veličini ovog događaja - naglasio je Dodik.

Foto: SRNA

Gradnja manastirskog kompleksa počela je prije osam godina, nakon što su arheolozi utvrdili da je na tom mjestu bio manastir iz 1330. godine, koji su Turci srušili i opustošili 1695. godine.

Pretpostavlja se da je to bila zadužbina kralja Dragutina, o čemu postoje i dokumenta iz te godine sa pečatom na staroslovenskom jeziku, na kojima piše "Blagovijesti presvete Bogorodice - Osovica".

Prema pravoslavnom kalendaru, danas se proslavlja Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, što je bio i povod da se na ovaj datum zakaže čin osveštanja, jer se u manastiru Osovica od prošle godine nalazi ova čudotvorna ikona koja je stigla iz manastira Hilandar.

Manastir Osovica nalazi se u podnožju planine Motajice, tridesetak kilometara od Srpca.