latinica  ћирилица
25/07/2017 |  07:56 ⇒ 10:54 | Autor: RTRS

Danas o suspenziji Špirića

Članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije održaće danas u Sarajevu sastanak sa Izvršnim obavještajnim komitetom kojeg čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i njegova dva zamjenika, a sastanku će prisustvovati i rukovodstvo OBA.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Sastanku u zgradi Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da prisustvuje i generalni direktor OBA Osman Mehmedagić, njegov zamjenik Trifko Buha, te zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministra Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA Nikola Špirić rekao je da će na sastanku biti riječi o situaciji u ovoj agenciji.

- Tačka dnevnog reda definisana je prije 20 dana kada smo imali posljednju sjednicu, a na sjednici ćemo vidjeti na koji način ćemo se odnositi prema izazovima, problemima i svemu ostalom što smo imali priliku da čujemo na dosadašnjim sjednicama komisije kada je riječ o OBA - istakao je Špirić.

Na dnevnom redu sjednice naći će se i zaključak Predstavničkog doma parlamenta BiH, usvojen 5. jula, kojim se poziva Zajednička komisija da privremeno suspenduje predsjedavajućeg Špirića, poslanika SNSD-a, do hitnog izjašnjenja Komisije o medijskim navodima da je falsifikovao zaključke Komisije.

Špirić je potvrdio da će zaključke parlamenta staviti na dnevni red komisije koja bi trebalo da donese odluku i napomenuo da nema ništa protiv da parlament donosi zaključke.

- To je zajednička komisija oba doma. Procedura je da zaključak jednog doma mora da potvrdi drugi dom, ali bez obzira što drugi dom nije potvrdio, ja ću taj zaključak staviti na uvid i odlučivanje komisije, iako se radi izvan poslovnika domova o zajedničkim komisijama - rekao je Špirić.

U drugom zaključku Predstavničkog doma od Zajedničke komisije se traži da im se dostavi informacija o tome da li je Špirić uputio OBA zaključke koje Komisija nije usvojila.

Izvor: SRNA