latinica  ћирилица
25/07/2017 |  08:46 | Autor: RTRS

Predstavnički dom Kongresa SAD glasa o novim sankcijama Rusiji

Predstavnički dom američkog Kongresa glasaće danas o prijedlogu zakona o novim sankcijama protiv Rusije poslije kompromisa koji je postignut u Vašingtonu tokom vikenda.

Prema prijedlogu zakona, mogle bi biti kažnjene evropske firme koje doprinose razvoju ruskog energetskog sektora. Uvođenje sankcija ranije je obrazloženo navodnim miješanjem Rusije u izbore u SAD i pripajanjem Krima. Nove sankcije protiv Irana i Sjeverne Koreje zbog njihovih oružanih programa i testiranja balističkih projektila takođe su dio predloženog zakona.

Јedna od odredbi novog zakona otežava predsjedniku Donaldu Trampu da ubuduće jednostrano ublažava kaznene mjere protiv Moskve. Tramp se u početku protivio ovakvom zakonskom rješenju, ali se suočio sa skoro jednoglasnim stavom republikanaca i demokrata u Kongresu, pa je Bijela kuća popustila.

Senat je sredinom juna usvojio pooštravanje sankcija protiv Rusije sa 98 glasova "za" i dva "protiv", a sada se očekuje i usvajanje prijedloga zakona u Predstavničkom domu. Tekst zakona potom se vraća u Senat na završno usvajanje, što se očekuje prije ljetnje pauze sredinom avgusta.

Izvor: SRNA