latinica  ћирилица
25/07/2017 |  09:54 | Autor: RTRS

Uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava iz rijeke Save

Na lokalitetu između Broda i Slavonskog Broda ronioci će od 30. jula do 13. avgusta tragati u rijeci Savi za ostacima avio bombe i uklanjati ih, kao i ostala minsko-eksplozivna sredstva.
Rijeka Sava - most (Foto:Braco Babić) -
Rijeka Sava - most (Foto:Braco Babić)

Republička uprava Civilne zaštite Srpske je ovaj lokalit navela kao prioritetan, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Uklanjanjem zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz riječnih tokova je nastavak saradnje Ministarstva bezbjednosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Češke, a do sada su deminirani riječni tokovi na području opština Orašje, Odžak, Brčko, kao i nekoliko opšina u Unsko-sanskom kantonu.

Ministarstvo bezbjednosti je informisalo Državnu upravu za zaštitu i spašavanje Hrvatske, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH, Graničnu policiju BiH, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, entitetske uprave civilne zaštite i druge nadležne institucije u BiH da preduzmu bezbjednosne mjere, kako bi se nesmetano izvršilo uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava.

U saradnji sa Upravom za civilnu zaštitu i uklanjanje posljedica nesreće /ACPDR/ Ministarstva odbrane Slovenije, od 26. do 30 jula biće organizovana vježba spasilačkih/ronilačkih timova na izvoru rijeke Bune u Blagaju – Mostar.

Cilj vježbe "Buna 2017" je obuka za spašavanje iz pećinskih objekata ispunjenih vodom u kojoj će učestvovati timovi Agencije za istrage i zaštitu BiH, Federalne uprave civilne zaštite, te Saveza gorskih službi spašavanja BiH, koji je ujedno i domaćin ove vježbe.

Sporazum kojim se uspostavlja ova saradnja potpisali su generalni direktor ACPDR-a Darko But i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Izvor: SRNA