latinica  ћирилица
25/07/2017 |  10:30 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Đokić: Srpska usklađuje svoje zakonodavstvo

Republika Srpska je do sada pokazala spremnost da zakonodavstvo uskladi sa obavezama koje proističu iz ugovora o Energetskoj zajednici, što je kroz dosadašnje reforme energetskog sektora i primjenu energetskih paketa i urađeno, izjavio je danas ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.
Đokić - Csomaj - Foto: Sensservis
Đokić - CsomajFoto: Sensservis

Đokić je tokom razgovora sa direktorom Elektroprenosne kompanije Mađarske Kamilom Csomaj podsjetio da je oblast energetike u BiH u nadležnosti entiteta, kao i to da Srpska, za razliku od Federacije BiH, od 2011. godine ima usvojenu Strategiju razvoja energetike do 2030. godine, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Đokić je naglasio da je Srpska otvorena za sve vidove saradnje koju mađarska elektroprivreda može da ponudi, posebno u segmentu razmjene iskustava vezanih za otvaranje tržišta i korišćenje fondova Evropske unije namijenjenih za podršku tim aktivnostima.

On je rekao da energetika predstavlja interesantno područje na kom se mnogo može uraditi na polju regionalne i međunarodne saradnje.

Đokić je i naveo da veliki broj predstavnika unutar tijela EU ne poznaju u dovoljnoj mjeri i ne razumiju realnost odnosa unutar BiH i uloge koju entiteti imaju, što otežava pristup finansijskim izvorima koji su na raspolaganju zemljama u pretpristupnoj fazi.

- Nerazumijevanje realnosti i kompleksnosti odnosa unutar BiH dovode do pokušaja nametanja rješenja koja su u suprotnosti sa ustavnim nadležnostima, što institucije Republike Srpske nikako ne smiju da dozvole - rekao je Đokić, dodajući da je Srpska jasno okrenuta evropskom putu i spremna da svoj dio obaveza ispuni.

Ambasador BiH u Mađarskoj Aleksandar Dragičević je istakao da je važno da postoji neposredna komunikacija nadležnih institucija Srpske i zainteresovanih kompanija da bi se mogla ostvariti i razvijati saradnja na konkretnim projektima od zajedničkog interesa.

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Željko Kovačević je istakao da je Elektroprivreda po mnogim karakteristikama i aktivnostima već u EU, jer se poštuju svi standardi, učestvuje u relevantnim EU udruženjima, izvozi električna energija i slično, te da su iskustva Elektroprenosne kompanije Mađarske i berze električne energije od velikog značaja za Srpsku.

Izvor: SRNA