latinica  ћирилица
25/07/2017 |  10:40 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

Milica Marković: Novi pokušaj izmjene Dejtonskog sporazuma

U slučaju dvotrećinskog odlučivanja u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU, što je prijedlog poslanika HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića, može se dogoditi da članovi iz Federacije BiH donesu odluku u ime cijele BiH, što nije u redu i neće zadovoljiti entitetski nivo, upozorava poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Milica Marković.
Milica Marković - Foto: SRNA
Milica MarkovićFoto: SRNA

Markovićeva naglašava da Lovrinovićev prijedlog da se amandmani na prijedlog preporuka i konačni tekst preporuka  smatraju usvojenim ako dobiju dvotrećinsku podršku prisutnih članova delegacije Evropskog parlamenta i dvotrećinsku podršku članova delegacije parlamenta BiH jeste prihvatljiv samo ako se precizira da u dvije trećine obavezno ulaze glasovi iz entiteta.

"Delegacija BiH ima 12 članova, a iz Republike Srpske su Nebojša Radmanović, Ognjen Tadić, Aleksandra Pandurević i ja", rekla je Markovićeva za "EuroBlic".

Ognjen Tadić tvrdi da je suština cijele ove priče to što predstavnik Evropskog parlamenta i hrvatski poslanik Tonino Picula namjerava da uradi nešto što svojevremeno nije uspjelo ni američkom diplomati Ričardu Holbruku, a to je da ukine mogućnost dijelu delegacije iz BiH da odlučuje u skladu sa sopstvenim pravilima.

"Ona podrazumijevaju ne samo običnu, nego i većinu koja uključuje predstavnike svih konstitutivnih naroda. Picula ima ambiciju da posredstvom priče o parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje utiče na nas da odustanemo od tog mehanizma. To bi značilo da se sve ostalo što bude došlo poslije toga tumači pod istim argumentima i osporava nam pravo da donosimo oduke u skladu sa Ustavom BiH", ukazuje Tadić.

On naglašava da je to pokušaj da se otvori priča o reviziji Dejtonskog mirovnog sporazuma posredstvom jedne naoko nebitne teme.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje treba da nadzire sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da sprovodi njegov dio koji se tiče parlamenata.

Izvor: SRNA