latinica  ћирилица
25/07/2017 |  11:13 ⇒ 11:47 | Autor: RTRS

Banjaluka: Proširenje saobraćajnice uz zapadni tranzit, saniran prolaz kod Kampusa (FOTO)

U banjalučkom naselju Petrićevac danas su počeli radovi na proširenju sabirne saobraćajnice uz zapadni tranzit, na dijelu od Njegoševe ulice do Ulice Davida Štrpca, radi stvaranja uslova za bezbjedan dvosmjerni saobraćaj i rješenja dugogodišnjih problema stanovništva u tom dijelu Banjaluke.
Banjaluka: Infrastruktura - Foto: SRNA
Banjaluka: InfrastrukturaFoto: SRNA

Do sada su svi koji dolaze iz ulica iznad zapadnog tranzita morali da se posredstvom sabirne saobraćajnice, koja je jednosmjerna, uključe na tranzit, a zatim da idu do raskrsnice sa Ulicom Ranka Šipke ili kružnog toka kod Gimnazije.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenje za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić kaže da je odlučeno da dio sabirne saobraćajnice bude proširen na dijelu od Njegoševe ulice do Ulice Davida Štrpca čime bi se dobila širina od pet metara i stvorili uslovi za bezbjedan dvosmjerni saobraćaj.

Na dijelu kod Ulice Davida Štrpca sabirna saobraćajnica bi bila proširena na neasfaltiranu površinu pored puta, a na dijelu kod Njegoševe ulice trotoar bi bio pomjeren na zelenu površinu.

- Dio ispod pasarele nije moguće građevinski proširiti i tu bi vozila bila neizmjenično propuštana na dužini od tridesetak metara. To je omogućeno na bezbjedan način jer će biti ostvarena preglednost između vozača iz suprotnih smjerova, uz davanje prednosti vozačima iz smjera Njegoševe ulice. Na tom dijelu, osim vertikalne signalizacije, biće postavljeni i usporivači brzine - naveo je Sandić.

Foto: SRNA

Izvođač radova, koji bi trebalo da budu završeni u naredne dvije sedmice, je preduzeće "MG Mind".

Sandić je najavio da će u ovom dijelu grada biti još građevinskih radova na saobraćajnoj infrastukuri.

Izrađena je urbanističko–projektna dokumentacija i u toku je pribavljanje lokacijskih uslova za izgradnju dodatne saobraćajne trake za skretanje desno iz Ulice Ranka Šipke, odnosno iz smjera grada na zapadni tranzit.

Sa predstavnicima preduzeća "Putevi Republike Srpske" održano je nekoliko sastanaka u vezi sa produženjem saobraćajne trake za skretanje lijevo sa zapadnog tranzita, odnosno magistralnog puta iz pravca Gradiške ka gradu, čime će biti znatno poboljšan protok na ukrštanju zapadnog tranzita i Ulice Ranka Šipke.

Saniran podzemni prolaz kod Kampusa

U Banjaluci je završena sanacija podzemnog prolaza kod Kampusa Univerziteta za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 19.500 KM.

Foto: SRNA

- Sanirane su betonske pukotine na stropu i zidovima, ugrađeni vertikalni oluci kod ulaza Akvana i Kampusa, ugrađeni slivnici, malterom su obrađene oštećene betonske površine, te urađeno krečenje, čišćenje i uređenje prostora prolaza - kažu u gradskom Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

 Foto: SRNA

Nakon radova, čiji je izvođač bilo banjalučko preduzeće "Hidrokop", objekat je predat na korišćenje i upotrebu Univerzitetskom gradu - Rektoratu u Banjaluci.

Izvor: SRNA