latinica  ћирилица
25/07/2017 |  11:58 ⇒ 12:04 | Autor: RTRS

Sarajevo: Protest članova Udruženja "Švajcarac"

Članovi Udruženja korisnika kredita "Švajcarac" BiH proveli su noć ispred poslovnice Adiko banke u Ulici Ferhadija u Sarajevu, ističući da je i ovaj protest mjera očaja u kojem se nalaze korisnici kredita u švajcarskim francima.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Okupljanje ispred poslovnice ove banke počelo je juče u 14.00 časova i prema najavama, biće najmasovnije do sada. Poslovnica je od juče zatvorena, pa su 44 korisnika kredita, koji su tu prenoćili, zaposlenim ostavili poruke i najavili dodatna okupljanja.

Predsjednik Udruženja "Švajcarac" Kemal Duraković poručio je da će istrajati u svojim zahtjevima koje su uputili Vladi Federacije BiH, javila je TV "N1".

- Stranka SBB se izjasnila da će podržati Prijedlog zakona o konverziji kredita, kao i Klub DF-a, Klub SDP-a, HDZ 1990, Stranka za BiH i Naša stranka. Pozivam i Klub SDA i HDZ-a da budu uz građane, a ne uz banke, pogotovo ne uz Hipo banku jer je vršila kriminal i krala svoje građane. Na potezu je sada federalni parlament da ovu pljačku zaustavi i da bude u službi građana BiH, a ne u službi banaka - istakao je Duraković.

On je naglasio da su u posljednjih godinu i po dana 24 korisnika kredita izvršila samoubistva zbog procesa sa bankom, a da je, "zbog teškog tereta koji su nosili", 100 ljudi umrlo od srčanih i moždanih udara.

Izvor: SRNA