latinica  ћирилица
25/07/2017 |  14:01 ⇒ 16:19 | Autor: RTRS

Јoš nema optužnica za zločine bivše OVK

Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na čijem je čelu američki tužilac Dejvid Švendiman još nije podnijelo ni jednu optužnicu Sudu za ratne zločine OVK koji u punom kapacitetu radi već dvadest dana.
Dejvid Švendiman - Foto: Novosti.rs
Dejvid ŠvendimanFoto: Novosti.rs

Prema odredbama Pravilnika, čak i po podnošenju optužnica neće biti dozvoljeno objavljivanje njenih detalja, niti imena optuženih, sve dok sudija za prethodni postupak ne potvrdi optužnicu. Prema Pravilniku o postupku i dokazima, specijalizovani tužilac podnosi optužnicu sa oznakom "povjerljivo" sudiji za prethodni postupak koga određuje predsjednik Specijalizovanih veća.

Zadatak sudije za prethodni postupak je da prouči optužnicu i sve propratne materijale. On može da traži od specijalizovanog tužioca dopunu dokaza, preispitivanje optužnice, smanjenje broja optužbi ili sužavanje njihovog opsega, a nakon toga može da je odbaci u cijelosti, ili da je potvrdi.

Što se tiče pritvorske jedinice za buduće optužene pred tim sudom, njeno formiranje je u toku, a za njeno administriranje i upravljanje takođe će biti odgovoran sekretar Specijalizovanih vijeća.

Inače, taj sud će biti nadležan za procesuiranje međunarodnih krivičnih djela u vezi sa Izvještajem nekadašnjeg specijalnog izvestioca Savjeta Evrope, Dika Martija iz 2011. godine, zatim za krivična djela ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koja su počinjena između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine i koja su započeta ili u potpunosti počinjena na teritoriji Kosmeta.

Izvor: RTS