latinica  ћирилица
25/07/2017 |  14:42 | Autor: RTRS

Britanski parlament raspisao konkurs: "Šta ćemo sa Balkanom?"

Odbor za međunarodne odnose britanskog parlamenta pokrenuo je raspravu o budućim odnosima Velike Britanije i Balkana s posebnim osvrtom na pristup Londona tom regionu poslije Bregzita.
Velika Britanija (Foto: analitis.gr / ilustracija) -
Velika Britanija (Foto: analitis.gr / ilustracija)

Zainteresovane za učešće u raspravi "Posle Bregzita: Velika Britanija i Balkan" Odbor je pozvao da do 15. septembra dostave pisane prijedloge. Politika Velike Britanije prema Balkanu koji je, kako se navodi u pozivu, poslije sukoba iz devedesetih, ostao region nestabilnosti na granicama EU.

Među ključnim pitanjima su: koji je britanski interes, direktan ili indirektan na Balkanu, kakve su posljedice po NATO jer neke zemlje regiona grade bliske vojne i ekonomske veze sa Rusijom i kako Velika Britanija može da podrži stabilnost u regionu.

Učesnici u raspravi takođe treba da ponude odgovor na pitanje šta Velika Britanija može da uradi da pomogne borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u regionu, kao i koji su ključni ekonomski izazovi na Bakanu.

Preporučeno je da pisani prijedlozi ne budu duži od tri stranice. Rok za odgovore je 15. septembar, a javna slušanja će biti održana do oktobra. Odbor će izvještaj sa preporukama dostaviti gornjem domu parlamenta u decembru.

Izvor: Blic