latinica  ћирилица
25/07/2017 |  17:10 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Turska povukla listu njemačkih firmi koje je dovodila u vezu sa terorizmom

Ankara je iznenadno povukla svoju listu na kojoj je 681 njemačka firma bila optužena za podršku terorizmu. Saopšteno je da se prilikom objavljivanja te liste radilo o "nesporazumu" te da su investitori dobrodošli.

Turska je u maju preko Interpola poslala u Berlin listu na kojoj su se nalazila imena 681 njemačke firme koje su osumnjičene da podrivaju tursku državu. Listu je pratila sumnja da bi nabrojane firme mogle biti u vezi sa pomagačima pokreta Abdulaha Gulena, koji je za Ankaru državni neprijatelj broj jedan. Među nabrojanim firmama se nalaze giganti poput BASF ili Dajmlera, Tisenkrupa ili čeličana Zalcgiter, ali tu je i jedan berlinski kiosk koji je otvoren do ponoći, kao i jedna ugostiteljska radnja specijalizovana za kebabe – iz Sjeverne Rajne Vestfalije.

Kada se za to saznalo, njemačka javnost se vidno uznemirila. Ne samo što se u turskim zatvorima nalazi desetak njemačkih državljana, među kojima je najpoznatiji novinar Velta Deniz Јudžel, ne samo što Erdogan gotovo svakodnevno izgovara teške optužbe ili krupne i agresivne riječi o manjkavostima demokratije u Njemačkoj, već su sada i stotine njemačkih firmi optužene da su jataci terorista – to je bila skandalozna vijest.

"Dokle ovako!?", "Isprašite ga već jednom"; "Hoće li sada hapsiti i njemačke turiste?" – samo su neki od tipičnih naslova koji su tim povodom mogli da se vide u njemačkoj štampi. Predstavnici njemačke industrije su bili zbunjeni i ogorčeni. Njemački ministar finansija Volgang Šojble rekao je da "Erdogan stavlja na kocku vjekovno partnerstvo Njemačke i Turske". Ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel najavio je "preispitivanje" njemačke politike prema Ankari, u koje bi spadalo i novo pregovaranje o pretpristupnoj pomoći EU Turskoj, te carinskoj uniji sa tom zemljom.

U ponedjeljak je jedan portparol njemačkog ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera saopštio da je turski ministar unutrašnjih poslova telefonom prenio De Mezijeru da je pomenuta lista bila greška, to jest, da je nastala zbog "komunikacionog problema" o kojem se za sada ne zna više detalja. On je rekao i da turske vlasti ne vode istragu protiv njemačkih firmi ni u Njemačkoj, ni u Turskoj, te da je ogranak Interpola u Turskoj "formalno povukao" pomenutu listu. "To smo primili na znanje kao objašnjenje", rekao je portparol njemačkog MUP-a.

Јedna portparolka njemačkog Ministarstva privrede rekla je da i pored toga među njemačkim preduzećima još uvijek vlada velika nesigurnost kada je riječ o investiranju i poslovanju u Turskoj, i dodala da će "to još neko vrijeme biti tako". Ona je dodala da Turskoj treba poslati jasan signal da Njemačka od nje očekuje da se ponaša kao pravna država.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, međutim, nije prestao sa napadima na njemačke političare, pa je tako u nedjelju (23.7.) rekao da njemački političari vode predizbornu kampanju na račun Turske (u Njemačkoj se krajem septembra održavaju izbori za Bundestag) i dodao: "Niko nema pravo da se miješa u unutrašnje stvari Turske" i da će Turska "učiniti sve što je u njenoj moći" da osujeti rad provokatora. Dva dana prije toga je već opominjao Njemačku "da se urazumi". U istom govoru je, doduše, naglasio i da su "vrata Turske i dalje otvorena za strane, pa i njemačke, investitore".

Izvor: Dojče vele