latinica  ћирилица
25/07/2017 |  17:35 ⇒ 26/07/2017 | 09:23 | Autor: RTRS

Han pisao Zvizdiću: Ugovor o Transportnoj zajednici i akcize moraju biti riješeni (VIDEO)

Ugovor o Transportnoj zajedinici i Zakon o akcizama moraju biti riješeni do kraja septembra, poručio je komesar Evropske unije za proširenje Јohanes Han, u pismu predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, Denisu Zvizdiću.
Јohanes Han - Foto: RTRS
Јohanes HanFoto: RTRS

Istovremeno, premijerka Željka Cvijanović kaže da problem nije Srpska, nego Savjet ministara koji se sada probudio iz "zimskog sna" i nakon dvoipogodišnje pozorišne predstave odlučio da za svoj nerad optuži Republiku Srpsku.

 Ugovor o Transportnoj zajednici i Zakon o akcizama – dvije su to stvari oko kojih se političari na svim nivoima najviše spore. Da vremena za čekanje nema, potvrdio je i Јohanes Han.

- BiH je već parafirala Ugovor o osnivanju Trasnportne zajednice u februaru, što je Vašoj zemlji dalo dovoljno vremena da se riješe otvorena pitanja u vezi sa njegovim potpisivanjem. Deklaracija sa Samita poziva BiH da potiše Ugovor o Trasnportnoj zajednici što je prije moguće, a ja želim da dodam da lideri regiona i EU očekuju da Vi to potpišete u najskorije vrijeme, ističe u pismu Han.

Problem nije Srpska, nego Savjet ministara – poručuje predsjednica Vlade , Željka Cvijanović. "Sva blamaža" koja je nastala oko Transportne zajednice, poručuje Cvijanovićeva, rezultat je činjenice da Savjet ministara BiH mjesecima nije vodio nikakve aktivnosti o ovom pitanju, nastojeći da zaobiđe pravila mehnizma koordinacije.

- A onda su se probudili iz 'zimskog sna' i dvoipogodišnje pozorišne predstave i odlučili da za svoj nerad optuže Srpsku. Ako misle tako nastaviti i dalje, slobodno im bilo, ali moram reći da ne mogu više ni Evropljane tako lako prevariti praznom pričom. Uostalom, oni su im to i stavili do znanja tokom sastanaka u Briselu, poručila je premijerka Cvijanović.

Mehanizam koordinacije matrica je za rad – kaže Željka Cvijanović, uz poruku da teza kako EU ne prihvata da se resorni ministri rotiraju prilikom predstavljanja stavova BiH u okviru Transportne zajednice stvar unutrašnjeg dogovora, a ne propisa EU.

- Tako je bilo i sa akcizama i setom zakona koji su definisani reformskom agendom. Zbog takvog odnosa 'zaleđen' je i aranžman s MMF-om i zablokirana sredstva EBRD-a i EU, a sada i ugovor o Transportnoj zajednici. Uzalud sa nivoa BiH pokušavaju 'prebaciti lopticu' u Srpsku, jer smo mi svoj odnos prema reformama pokazali time što smo naše obaveze ispunili prije sedam mjeseci. Pošto ništa nisu uradili kako treba, sada bi stvari 'lomili preko koljena, naglasila je Cvijanovićeva.

Da Savjet ministara treba da prihvati rotaciju poručuje i Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Srpske.

- Јoš u februaru Vlada Srpske je uputila primjedbe na sporazum o Transportnoj zajednici, a slične primjedbe je imala i FBiH, jer nas muče iste brige, ali je dva dana pred održavanje samita u Trstu, odjedanput to postalo pitanje koje je `uslov svih uslova`, što nas iznenađuje, jer smo bili voljni da dođemo do rješenja, kaže Trninić.

Stavove Republike Srpske o ovim pitanjima Savjet ministara BiH do sada nije uvažavao. Da li ih je oštra poruka iz Evropske unije bar na trenutak opametila, znaće se nakon sjednice koja u Sarajevu još traje.