latinica  ћирилица
25/07/2017 |  18:25 ⇒ 18:37 | Autor: RTRS

Skoplje i Tirana dogovorili održavanje zajedničke sjednice vlada

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Albanije Nikola Dimitrov i Ditmir Bušati konstatovali su na sastanku u Tirani da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja i dogovorili održavanje zajedničke sjednice makedonske i albanske vlade.
Nikola Dimitrov i Ditmir Bušati (foto: http://makfax.com.mk) -
Nikola Dimitrov i Ditmir Bušati (foto: http://makfax.com.mk)

Sjednica bi trebalo da bude održana na jesen u Podgradecu, albanskom gradiću na Ohridskom jezeru, a tema razgovora biće zajednički projekti, prenose skopski mediji.

Albanija i Makedonija imaju potencijal da preko međunarodne saradnje, modernizacije infrastrukture i drugih projekata doprinesu razvoju regiona, naglašeno je na današnjem sastanku u Tirani.

Šef albanske diplomatije istakao je da Tirana želi dobre odnose sa Skopljem, dodajući da je u prošlosti bilo "nekih zabluda u stavovima".

"Makedonija je važan susjed za nas i demokratsku stabilnost, međuetničku harmoniju, posebno između makedonske i albanske zajednice, koja je od izuzetnog značaja ne samo za naše zemlje, već za stabilnost cijelog regiona i njegovu evroperspektivu", rekao je Bušati.

On je pozdravio ambiciozni reformski plan makedonske Vlade, čiji je cilj dalja demokratizacija Makedonije i ubrzanje reformi potrebnih za integraciju u NATO i EU.

"Makedonija može da računa na podršku Albanije za članstvo u NATO", poručio je Bušati.

Makedonski ministar spoljnih poslova naveo je da je dogovoreno jačanje saradnje u konkretnim projektima.

Dimitrov će se danas u Tirani sastati i sa albanskim premijerom Edijem Ramom i predsjednikom Albanije Ilirom Metom.

Izvor: Srna