latinica  ћирилица
26/07/2017 |  08:31 ⇒ 11:54 | Autor: RTRS

Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim napadom na "srce Amerike"

Sjeverna Koreja je zaprijetila nuklearnim napadom "na srce Sjedinjenih Američkih Država", ako Vašington pokuša svrgnuti sadašnji režim, izvijestila je u srijedu južnokorejska agencija Јonhap, pozivajući se na vijest koju je objavila sjevernokorejska agencija KCNA.
Balistička raketa Sjeverne Koreje, arhiv -
Balistička raketa Sjeverne Koreje, arhiv

- Usudi li se SAD pokazati i najmanji znak pokušaja micanja našeg vrhovnog vođe, izvešćemo nemilosrdan napad na srce SAD-a našim snažnim nuklearnim udarom, koji je s vremenom ojačao - izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova u Pjongjangu.

U vijesti se navodi kako je to odgovor na opaske glavnog čovjeka američke CIA Majka Pompea, koji je na prošlnedjeljnom skupu aludirao na svrgavanje komunističkog režima. Pompeo je tada izjavio da je najvažnije što SAD može napraviti jeste "odvojiti nuklearni kapacitet od onoga ko bi mogao imati namjeru koristiti ga."

KCNA je citirala izjavu Ministra spoljnih poslova koje je ocijenilo da je Pompeo u svom istupu "prešao granicu te jasno dao do znanja kako je cilj Trampove administracije svrgavanje režima."

Nuklearna testiranja koje je Sjeverna Koreja izvela od početka godine pojačali su napetosti u regiji i na Korejskom poluostrvu. Posljednji test izveden je 4. jula, kada je lansiran interkontinentalni balistički projektil koji je, prema ocjenama analitičara, približio Sjevernu Koreju mogućnosti da lansira raketu kojom bi mogla napasti metu u SAD-u.

Izvor: Agencije