latinica  ћирилица
26/07/2017 |  10:57 | Autor: RTRS

Uprava za indirektno oporezivanje radi protiv privrednika iz BiH

Zbog dva člana u Pravilniku o primjeni Zakona o PDV - u, privrednici iz BiH ne mogu da ostvare povrat PDV iz 11 zemalja Evropske unije.
UO UIO o PDV-u - Foto: RTRS
UO UIO o PDV-uFoto: RTRS

"BiH godišnje gubi oko 120 miliona KM zbog toga što Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nikako da promjeni sporne članove iz Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost", izjavio je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Iz UIO BiH, potvrdili su da su još prije više od godinu i po napravili izmjene i dopune Pravilnika, ali one nikako da dođu na dnevni red Upravnog odbora.

- Ovdej su na gubitku i narod BiH i sama država. Od momenta uvođenja PDV nikako da se riješe ovi problemi, a radi se o podzakonskom aktu koji usvaja UO UIO i o tome da je potrebno promijeniti samo dva člana. Najgore je to što među onima koje traže reciprocitet su i dvije zemlje koje su najveći spoljnotrgovinski partneri - Hrvatska i Slovenija, te još tri zemlje koje su značajni partneri - Italija, Mađarska i Švicarska" nagasio je Pandurević.

Izvor: