latinica  ћирилица
26/07/2017 |  11:05 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Predstavnički dom PS BiH o smjeni Špirića i o radu Savjeta ministara

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ni danas nije prihvatio inicijativu Kluba SNSD-a da se ovaj dom izjasni o zahtjevu za smjenu Šefika DŽaferovića iz SDA sa mjesta predsjedavajućeg i člana Kolegijuma Predstavničkog doma, nakon čega su poslanici SNSD-a napustili sjednicu.
Predstavnički dom bez srpskih poslanika - Foto: RTRS
Predstavnički dom bez srpskih poslanikaFoto: RTRS

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad OBA Nikola Špirić izrazio je nadu da Agencija neće biti korištena za političke obračune i pozvao poslanike u Predstavničkom domu da ne dozvole da ona postane politički plijen jedne partije.

"Nije ovo komisija Nikole Špirića, već oba doma Parlamentarne skupštine", rekao je Špirić (SNSD) u okviru poslaničke rasprave o izmjeni odluke o izboru članova Zajedničke komisije, koja je u dnevni red uvrštena na zahtjev predsjedavajućeg Kluba SDS-a Aleksandre Pandurević.

On je dodao da bi volio da su rasprave o ovoj temi bile na nivou dostojanstva poslanika i bez izricanja presuda bez suda.

"Lagano se kreira atmosfera koja BiH može nanijeti više štete nego koristi", upozorio je Špirić i zamolio parlament da omogući parlamentarni nadzor nad obavještajnim sektorom.

Špirić je istakao da ne postoji nijedna zemlja gdje obavještajni sektor nije pod parlamentarnim nadzorom i da je opasno ako je onemogućen unutrašnji nadzor ovog sektora putem generalnog inspektorata.

"Najmanji je problem da li će Nikola Špirić predsjedavati Komisijom", dodao je Špirić i naveo da OBA, iako je to dužna, ne razmjenjuje obavještajne podatke sa institucijama Republike Srpske.

On je istakao da obavještajni sektor ne smije biti izvan zakona.

"Očekivao sam da će parlament stati u zaštitu zakona i Ustava. OBA nije moja privatna agencija i ako ima kršenja zakona, postoje institucije kojima sam dostupan svaki dan", zaključio je Špirić.

Dušanka Majkić, iz Kluba poslanika SNSD-a, istakla je da nikada nije bilo manje argumenata prilikom nečijeg osporavanja.

"Kad je birana komisija, Špirić je bio problem, a znate zašto - zbog kompetentnosti", rekla je Majkićeva, konstatujući da je OBA godinama bila bez ikakvog parlamentarnog nadzora.

Prema njenim riječima, pravi je zadatak vidjeti da li Agencija radi dobro.

"Iz onoga što je rečeno, Komisija se još nije pozabavila time da vrši nadzor nad Agencijom, naprotiv, Agencija vrši nadzor nad Komisijom", navela je Majkićeva.

U raspravu se uključio i zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a Lazar Prodanović, ocijenivši da poslanici sami urušavaju svoj dignitet.

"Ovo je nevjerovatna situacija, tipična za srpsko-srpska posla i netrpeljivosti", rekao je Prodanović i dodao da nema dileme da treba raspravljati o nečijoj odgovornosti, ali da za to treba imati argumente.

On je istakao da je za raspravu o ovoj temi trebalo obezbijediti potreban materijal i zatvoriti sjednicu za javnost.

Šef Kluba SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac izjavio je da ne postoji polazna osnova za inicijativu Kluba SDS-a za da poslanik SNSD-a Nikola Špirić bude smijenjen sa mjesta predsjedavajućeg i člana Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA.

Košarac je tokom rasprave u Predstavničkom domu podsjetio da je već bilo sličnih inicijativa koje su pokretane na osnovu medijskih natpisa. Istakao je da nadležna komisija nije utvrdila razloge zbog kojih bi Špirić trebalo da bude suspendovan sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA.

"Danas imamo drugu inicijativu da se traži smjena Nikole Špirića člana Komisije, Na osnovu čega? Šta je danas argument?" , upitao je Košarac.

On je podsjetio da je SNSD najjača opoziciona stranka i da je potpuno primjereno i logično iz ugla Republike Srpske da ova stranka ima svog člana Zajedničke komisije za nadzor nad OBA.

"Predsjednik Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini Republike Srpske je čovjek iz opozicije. SNSD je imao mogućnost da zajedno sa koalicionim partnerima postavi nekog drugog opozicionog poslanika", rekao je Košarac.

On je naglasio da ne stoje priče o tome šta misle zaposleni OBA na osnovu određenih stavova, jer i SNSD ima informacije o tome šta pričaju zaposleni u službi koji dolaze iz Republike Srpske.

"I ne treba tim ljudima koji vjerovatno rade u otežanim uslovima, emocijama napraviti dodatne probleme. Moramo biti odgovori pa reći da su oni koji danas vrše vlast u zajedničkim institucijama omogućili da Osman Mehmedagić bude direktor OBA, a to dira i u emocije demobilisanih boraca koji danas rade u OBA", rekao je Košarac.

On je podsjetio i na medijske natpise da je direktor OBA Mehmedagić naoružan pištoljem hodao po holu parlamenta BiH.

"Da li je iko danas o tome govorio da direktor OBA na sastanak Odbora ide naoružan. I to vrijeđa emocije i šalje lošu poruku", rekao je Košarac.

On je pozvao poslanike da ne prozivaju članove porodica ističući da je neprimjereno da Predstavnički dom raspravlja o smjeni Špirića sa mjesta člana Komisije, jer se ne može utvrditi da je kršio zakon.

"Nemamo zvaničan izvještaj Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA i ne možemo na osnovu paušalnih ocjena donositi takve odluke", dodao je šef Kluba SNSD-a.

Poslanici Predstavničkog doma raspravljaju o izmjeni Odluke o izboru članova Zajedničke komisije nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koja je u dnevni red uvrštena na zahtjev predsjedavajuće Kluba SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandre Pandurević.

Damir Arnaut iz SBB-a BiH zatražio je da ukoliko Nikola Špirić bude smijenjen sa čela Komisije za nadzor nad OBA, to mjesto pripadne predstavniku neke od parlamentarnih stranaka iz FBiH. Ponovio je svoje ranije tvrdnje da je u Komisiji narušen zakonom predviđeni balans o zastupljenosti predstavnika stranaka iz Republike Srpske i FBiH, a na štetu FBiH.

"Ne treba predstavnik SDS-a da zamijeni Špirića, jer bi time SDS dobio 25 odsto kontrole nad Komisijom za OBA, što niko nema", rekao je Arnaut i dodao da su SDA i SDS postigli dogovor ko da zamijeni Špirića na čelu ove komisije.

Njegove navode osporio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić koji je rekao da je SDS od početka bio protiv Špirićevog izbora u ovu komisiju jer mu sin radi u OBA, što je sukob interesa.

Bosić je podsjetio da Republici Srpskoj pripadaju četiri od 12 mjesta u Komisiji za nadzor nad OBA i da je prilikom imenovanja njenih članova bilo dogovoreno da po dva mjesta pripadnu SDS-u i SNSD-u.

"Onda je SDA insistirao da /Sadik/ Ahmetović, tada član ove stranke i poslanik iz Republike Srpske, bude u Komisiji, čime je došlo do disbalansa, a ne našim pokušajima da izvučemo za Republiku Srpsku, više nego što je predviđeno", naveo je Bosić.

Replicirao mu je Arnaut pitajući "da li to znači da Ahmetović nije ravnopravan poslanik iz Republike Srpske".

Pandurevićeva je zamjerila Arnautu što nije bio principijelan kada je zamijenio Hrvata Željka Komišića (DF) na čelu Ustavnopravne komisije u Predstavničkom domu ili u parlamentarnoj delegaciji u Savjetu Evrope.

"Ne postoji nikakav dogovor SDS i SDA o zamjeni Špirića, postoji nešto što se zove zaštita zakona", rekla je Pandurevićeva i upitala Arnauta zašto nije napisao krivičnu prijavu protiv Špirića, jer je falsifikovao zaključke.

Ističući da je obaveza parlamenta da štiti zakon, ona je upitala zašto bi Špirić ostao, ako je kršio zakon.

"Kako da vjerujemo predsjedavajućem, koji u februaru kaže da je OBA u predmetu `Ušće` postupala pravilno, da nije bilo prisluškivanja funkcionera Srbije, a onda na prošloj sjednici kaže da je OBA prisluškivala", rekla je Pandurevićeva i izrazila sumnju da je to uradio Špirićev sin, koji u Beogradu radi kao obavještajac.

Prema njenim riječima, nema dogovora ni teorija zavjere.

"Posao komisije jeste da vodi računa o zakonitosti rada Agencije i spriječi političke pritiske, koji pokušavaju onemogućiti Agenciju da radi u skladu sa zakonom", dodala je Pandurevićeva. Ona je izrazila čuđenje što se Komisija nije oglasila povodom izjava iz Republike Srpske da je OBA, u kojoj rade i ljudi koji su stvarali Srpsku, neprijateljska.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je da su neke od ocjena bile paušalne i izraz politikantstva. Osvrćući se na kritike predstavnika SDP-a, rekao je da je u prethodnom sazivu Savjeta ministara SDP imao trojicu ministara.

Prema njegovim riječima, u tom periodu evropski procesi u BiH bili su potpuno blokirani, kao i put ka NATO, ekonomski razvoj bio je u stagnaciji i nije usvojena nijedna strategija.

On je naveo da su u aktuelnom mandatu Savjeta ministara usvojene dvije strategije, a da bi do kraja godine trebalo da budu usvojene još dvije, što bi trebalo da omogući BiH da pristupi IPA fondovima EU. Kada je riječ o ispunjavanju uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/, Zvizdić je rekao da je to pitanje aktuelno od 2009. godine i upitao šta je u prethodnim mandatima urađeno.

Zvizdić je odbacio zamjerke da BiH kasni za zemljama regiona na putu ka EU.

"Susjedi su dobili kandidatski status prije ovog Savjeta ministara, osam prethodnih godina bile su izgubljene za BiH na evropskom putu", ocijenio je Zvizdić, ističući da su informacije u izvještaju tačne i da ih treba znati čitati.

On je dodao da će podržati izdvajanja za sport i kulturu, podsjećajući da je za donošenje tih, ali i brojnih drugih odluka u BiH neophodan konsenzus. Zaključio je da je za veliki broj odluka neophodno i dobijanje saglasnosti Vlade Republike Srpske.

Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka ocijenio je da je evropski put BiH zakočen i da je za to odgovoran mehanizam koordinacije, za koji kaže da je potpuno nepotreban BiH. Prema njegovim riječima, koordinaciju je trebalo da vrši Savjet ministara.

Poslanik SDA Nermina Kapetanović pohvalila je rad SM, navodeći kao pozitivan primjer napredak u reformi pravde, u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala. Kao pozitivan primjer navela da su u 2016. proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda dobili mogućnost da izvoze u EU, te da se meso iz BiH izvozi u Tursku.

Replicirao joj je Mirsad Isaković (SBB) navodeći da se na osnovu ovoga, ali i onoga što se čulo od Denisa Zvizdića stiče utisak da je BiH najuređenija i najbogatija zemlja, što ne odgovara stvarnosti.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković izrazio je nezadovoljstvo brzinom puta BiH ka članstvu EU, ocjenjujući da bi on morao biti znatno brži.

"Ali, pitanje je da li je za to odgovoran Savjet ministara ili neki drugi bez kojih Savjet ministara ne može obezbijediti bržu dinamiku", dodao je Novaković.

On je naveo da je nezadovoljan i rezultatima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je u nadležnosti pravosuđa na nivou BiH, te stanjem u oblasti međunarodne politike i međunarodnih odnosa. Ističući da nije zadovoljan ni politikama onih, koji su zajedno sa SzP u SM, ocijenio je da bi ovaj SM trebalo da nastavi da radi do novih izbora, jer bi njegovom smjenom BiH ušla u novu krizu.

"Ne želim biti dio procesa, koji će još više zakomplikovati situaciju", zaključio je Novaković.

Predsjedavajući tog doma Šefik DŽaferović rekao je da je ovaj Savjet ministara od prethodnog saziva naslijedio nepovoljno stanje - blokirane brojne procese i loše ekonomske parametre. Prema njegovim riječima, aktuelni SM deblokirao je evropski put BiH, napravio Reformsku agendu, akcioni plan, riješio pitanje koordinacije te podnio kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

On je uvjeren da će ovaj Savjeta ministara dočekati izbore 2018. godine, ističući da nikome ne treba politizacija.

Kritike na rad Savjeta minstara iznijeli su i Željko Komšić (DF) i Damir Arnaut (SBB).

Komšić je rekao da cijeni rad pojedinih ministara, kao što je Dragan Mektić, te dodao da je od Zvizdića i nekih ministara očekivao više političke drskosti i da se suprotstave svojim političkim šefovima.

"Zna se da neke odluke niste vi donosili", istakao je Komšić, dok je Arnaut ocijenio da je BiH u velikom zaostatku na evropskom putu u odnosu na ostale zemlje regiona.

Prihvaćen je prijedlog predsjedavajućeg Kluba SDS-a Aleksandre Pandurević da u dnevni red bude uvrštena inicijativa ovog kluba da poslanik SNSD-a Nikola Špirić bude smijenjen sa mjesta predsjedavajućeg i člana Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije, a da na njegovo mjesto bude izabran poslanik SDS-a, Borislav Bojić. Podsjetimo, Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA juče je većinom glasova izglasala da Špirić ostane na ovoj funkciji.

Na prijedlog poslanika NDP-a Momčila Novakovića sa dnevnog reda je skinut Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH čiji je predlagač poslanik Demokratskog fronta Maja Gasal Vražalica jer nisu ispunjeni poslanički uslovi.

"Nezavisni blok" protiv Izvještaja o radu Savjeta ministara

Poslanik "Nezavisnog bloka" u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić najavio je da će Klub poslanika ovog bloka glasati protiv Izvještaja o radu Savjeta ministara BiH za prošlu godinu.

Šepić je u okviru poslaničke rasprave o Izvještaju naglasio da ovaj dokument, kao i rad Savjeta ministara BiH ne mogu dobiti prolaznu ocjenu.

On je kao jedan od brojnih primjera za negativnu ocjenu rada i Izvještaja naveo i da je Savjet ministara BiH u prošloj godini predložio parlamentu samo 19 zakona.

Šepić je rekao da je za vrijeme mandata ovog Savjeta ministara iz BiH otišlo 150.000 ljudi.

Šemsudin Mehmedović iz SDA zamjerio je što u Izvještaju nema dovoljno informacija o borbi protiv korupcije.

Јasmin Emrić iz A-SDA smatra da su u Izvještaju navedeni samo podaci koji pokazuju pozitivnu stranu rada Savjeta ministara BiH.

On je uputio primjedbe na novu metodologiju izvještavanja o radu Savjeta ministara BiH, tvrdeći da je teško razumljiva.

Nakon što je utvrdio da u sali nema kvoruma, a i da je vrijeme za ručak, predsjedavajući Šefik DŽaferović dao je pauzu do 14.30 časova.

Zvizdić hvalio rad Savjeta ministara BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da je prošla godina bila najuspješnija kad je riječ o evropskim integracijama BiH od 2005. godine.

Informišući poslanike o radu Savjeta ministara u 2016. godini, Zvizdić je naveo da ova institucija iza sebe ima uspješnu godinu, budući da je potpisan Protokol o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, dobijen Upitnik Evropske komisije za BiH i predata aplikacija za članstvo u EU.

On je u skoro jednočasovnom izlaganju poslanike upoznao sa hronologijom aktivnosti Savjeta ministara BiH u procesu evropskih integracija u prošloj godini, upoređujući ih sa prethodnim periodima.

Zvizdić tvrdi da su u prošloj godini povećani ekonomsi parametri u BiH, ostvaren napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcija, kao i bolje regionalno povezivanje i saradnja.

On očekuje da će do kraja godine biti ispunjeni uslovi za aktiviranje MAP-a, prije svega knjiženje neperspektivne vojne imovine.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH naveo je da je prošle godine izvoz bio veći od devet milijardi KM, što je prouzrokovalo da je uvoz bio pokriven izvozom sa više od 60 odsto.

Zvizdić tvrdi da je BiH minimalno zadužena, nešto više od šest milijardi evra, što je oko 40 odsto BDP-a.

Prema njegovim riječima, prošle godine i do sada u ovoj godini nije zabilježen nijedan odlazak građana BiH na strana ratišta, a iz Srije se u tom periodu vratilo njih 46.

Nakon Zvizdićevog izlaganja otvorena je rasprava o Izvještaju o radu Savjeta ministara BiH za 2016. godinu.

Nije bilo poslaničkih diskusija o nekoliko prethodnih tačaka dnevnog reda, uključujući i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koji se odnosi na polaganje vozačkog ispita za kategorije "D" i "DE", a čiji je predlagač zakona poslanik NDP-a Momčilo Novaković.

Izvor: SRNA