latinica  ћирилица
26/07/2017 |  11:23 | Autor: RTRS

Novi Pravilnik o CEMT dozvolama

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH izdalo je novi Pravilnik o CEMT dozvolama, kojim se domaćim prevoznicima propisuje način utvrđivanja godišnjeg kontingenta multilateralnih dozvola za obavljanje međunarodnog prevoza tereta.
Graniči prelaz - kamioni - Foto: RTRS
Graniči prelaz - kamioniFoto: RTRS

Na ovaj način biće regulisana raspodjela, korištenje, povlačenje, kao i vraćanje CEMT dozvola, dokumenata na osnovu kojih se reguliše prevoz tereta u međunarodnom saobraćaju, saopšteno je danas iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Novi Pravilnik o CEMT dozvolama usklađen je sa Vodičem Međunarodnog transportnog foruma /ITF/ o korištenju multilateralnih kvota CEMT dozvola. Јedna od važnih novih karakteristika Pravilnika odnosi se na bodovanje prevoznika koji učestvuju u postupku raspodjele CEMT dozvola.

Prema Pravilniku koji je stupio na snagu, bodovanje prevoznika vrši se na osnovu kvaliteta i nosivosti voznog parka, kao i broja zaposlenih vozača, dok će se dodatni kriterijumi za bodovanje primjenjivati od 1. januara 2020. godine. Pooštrene su i kontrole iskorištenosti dozvola koje će se vršiti u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH.

U slučaju da dozvole ne budu iskorištene, biće oduzete.

Predviđene su i strože mjere za prevoznike koji ne koriste CEMT dozvole u skladu sa pravilima CEMT-a propisanim Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu, te Pravilnikom kao osnovnim podzakonskim aktom.

Izvor: SRNA