latinica  ћирилица
26/07/2017 |  13:57 | Autor: RTRS

Elčić: Filmove o stradanju Srba ne koči nedostatak novca, već političari

Film o stradanju Srba u koncentracionom logoru Јasenovac nije snimljen zbog nedostatka političke volje, a ne zbog manjka novca, tvrdi režiser Dragan Elčić, dobitnik niza međunarodnih priznanja za dokumentarna ostvarenja.
Dragan Elčić - Foto: SRNA
Dragan ElčićFoto: SRNA

"Odgovorno tvrdim da državi nije stalo, jer da je državi stalo - davno bi ga snimili. Samo treba analizirati koliko je novca dato za kojekakve filmove koji su u međuvremenu rađeni", ističe Elčić.

Elčić "na bazi ogromnog iskustva koje je stekao radeći razne filmove, i dokumentarne i televizijske", ističe da "postoje neke stvari koje su tabu tema, poput Јasenovca, i to, prije svega, zbog političkih razloga". On napominje da, pri tome, nijedan političar ili bilo koja državna institucija nikad neće javno izaći i reći da - nisu za to.

"Reći će uvijek da žele film o Јasenovcu, ali, kada se krene u priču, dođe se do zida", ocjenjuje Elčić.

Prema njegovom mišljenju, da je politici stalo, davno bi bio raspisan nacionalni projekat na temu Holokausta u Drugom svjetskom ratu nad Srbima ili direktno o Јasenovcu, pa bi onda, na osnovu toga, došli i scenariji. Tvrdi da su srpske filmadžije raspoložene da prave filmove o stradanju Srba, ali da tu temu treba da podrže i Srpska pravoslavna crkva i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Izvor: SRNA